San je veoma bitan za zdravlje

04/03/2015 17:32

San je veoma bitan za zdravlje

Kvalitetan san ojačava imuni sistem, zahvaljujući zdravom snu ćelije nam se obnavljaju, hormon rasta aktivira se u dubokom snu, a san je blagotvoran i za nervni sistem.

Nedovoljno sna dovodi, pre svega, do neraspoloženja u toku dana iz čega proističe i nervoza, razdražljivost, a i opadanje koncentracije pri obavljanju dnevnih obaveza.

Rešenje za nesanicu jesu tablet za spavanje, ali one ne mogu da proizvedu dovoljno kvalitetan san, kakav nam je potreban. Uz pomoć tableta za spavanje moguće je samo na kratko blokirati neurone koji su odgovorni za buđenje i na taj način produžiti vreme koje ćemo provesti u snu. Ali ipak su bolji prirodni načini uspavljivanja.

Za početak, raspored spavanja, odnosno određena satnica – kad i koliko spavamo, pružiće nam kvalitetniji san, ali naravno ukoliko se pridržavamo “obaveznog” rasporeda spavanja. Ovaj raspored bi trebao da važi i u danima vikenda ili drugih dana, odnosno uvek, čak i kada nismo u obavezi da u određeno vreme ustajemo.

Jedan od faktora koji negativno utiču na spavanje je i temeratura. Ukoliko ne možete da zaspete, probajte sa laganijom pidžamom ili da smanjite grejanje u sobi. Idealna temperatura za spavanje je između 15 i 18 stapeni, a oni koji su skloni nesanici trebalo bi da poštuju ove uslove kako bi pomogli sebi da lakše zaspu.

Pored određene temperature u sobi, trebalo bi i održavati optimalnu vlažnost vazduha, jer se na taj način prave idealni uslovi za kvalitetan san.

Električni uređaji sa svojim elektromagnetskim poljem snižavaju vrednost melatonina u organizmu, a ovaj hormon je odgovoran za spavanje. Zbog toga bilo bi jako dobro da u sobi u kojoj spavate nemate ove uređaje. U ovu grupu uređaja spada i mobilni telefon, kome mesto nije u spavaćoj sobi, jer su neka istraživanja pokazala da mobilni telefon skraćuje najdublji i najkvalitetniji san sa 17 na 14%.

Večera bi trebalo da bude sačinjena od lake hrane, bez slatkiša, oraha ili tunjevine. Ovo je hrana koju bi trebalo izbegavati pred spavanje jer nije sastavljena od lako svarljivih namirnica koje inače podstiču lučenje serotonina koji uspavljuje.

Uveče bi trebalo popiti toplo mleko ili čaj od kamilice, pojesti jednu jabuku, jer su ovo namirnice koje bude centra za spavanje u mozgu.

Prema mišljenju psihijatara, san pun snova je zdrav, koristan i nužan. U snovima mi podsvesno pokušavamo da rešimo neki problem, koji nam je uzrok neuroza. Ljudi koji su preko dana umno angažovaniji imaju i intenzivnije snove koji ih oslobađaju od pretrpljenog mentalnog napora u toku dana.

04/03/2015 17:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments