U kakvoj su vezi umor i depresija?

13/05/2021 14:35

U kakvoj su vezi umor i depresija?

Osećaj umora može biti znak depresije, upozoravaju stručnjaci. Ovo saznanje opovrgava teoriju da depresija ima veze samo sa tugom i beznađem. Kako se navodi u poslednjoj studiji, zbog složenog odnosa između umora i mentalnog zdravlja mnogi ne prepoznaju razliku.

Kako prenosi HuffPost, veza između umora i depresije nije linearna i to je ono što može da prevari osobu, međutim ona postoji pa je od ključne važnosti da čovek bude svestan iste. Dalje se navodi i da je pandemija kovida-19 uticala na mentalno zdravlje odraslih i dece.

možda vas zanima i: Kako depresija utiče na naš DNK?

– Umor pogađa više od 90 odsto ljudi sa depresivnim poremećajem – rekla Nadine Kaslov, profesorka sa Univerziteta Emori dodajući da to nije samo osećaj teškog ustajanja ujutru, iako je to siguran znak depresije, već je to stanje kada osoba nije funkcionalna ni na polovini dana.

Ona je objasnila da se umor može manifestovati kao opšti, odnosno trajni nedostatak energije, pa se čini da i jednostavni zadaci iziskuju mnogo fizičkog i emocionalnog napora.

Odnos simptoma

Psiholog Beti Lej sa koledža u Bostonu, veruje da postoji osnovni problem koji je uzrok i umoru i depresiji, a to je uloga hipotalamičko-hipofizno-nadbubrežne, tačnije, HPA osovine, koja pomaže u regulaciji telesnog odgovora na stres.

– Hronični stres može da poremeti funkcioniranje HPA osovine i dovede do problema u snu i u depresiji – istakla je Lej.

Ona je još objasnila da “zajednička biološka podloga može da bude jedan od razloga povezanosti umora i depresije, al inikako nije jedina”. Istraživanja pokazuju da oko 80 odsto osoba koja pate od depresije ima problema sa spavanjem, ali veza ide u suprotnom pravcu. Nesanica dovodi do depresije ili je pogoršava, obe pojave mogu i da se preklope.

pročitajte još iDepresija se ne bira

Sa ovom tvrdnjom se slaže i Kaslov, koja je objasnila da dvosmerni odnos između depresije i umora vodi u začarani krug koji je teško prekinuti. Međutim, ovde postoji još jedan faktor koji komplikuje stvari, a to su nuspojave lekova. Naime, lečenje depresije može da umanji simptome umora, a neki opet, mogu da povećaju osećaj umora.

Gubitak interesovanja

Stručnjaci za mentalno zdravlje navode da je znak depresije bezvoljnost. Preciznije, osećaj kada osobe ne žele da rade stvari koje su ranije volele da rade, jer nisu motivisani. Stručnjaci prilikom dijagnostikovanja depresije traže neku vrstu emocionalnog umora i gubitka motivacije. Pa ukoliko se neko oseća motivisano za neki rad, ali je samo preumoran, treba da se više usredsredi na “otkrivanje osnovnih uzroka umora”.

Skorašnje istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, pokazalo je da se 30 odstograđana SAD bori sa simptomima depresije ili anksioznosti. Takođe, studija pokazuje i da poremećaji rutine i stres usled pandemije mogu da “tinjaju ispod površine”, pa je zato neophodno obratiti pažnju na promene u emocionalnom zdravlju, na spavanje i sam umor, posebno ako znakovi upozorenja traju duže od dve nedelje.

 

13/05/2021 14:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments