erasmus

Erasmus+ je međunarodni program Evropske komisije koji za cilj ima obrazovanje, obuku i mobilnosti mladih, kao i sklapanje saradnje sa institucijama i organizacijama iz oblasti obrazovanja, mladih i sporta.

Program traje 7 godina (od 2014. do 2020. godine) i ima budžet od 14,7 milijardi evra. Ovo je 40% više u odnosu na prethodne godine, što pokazuje posvećenost Evropske unije ovoj oblasti.

Erasmus+ pruža priliku mladim ljudima širom Evrope da studiraju, idu na obuku, volontiraju i nađu posao u inostranstvu. U programu će, tokom njegovog trajanja, učestvovati preko 4 miliona studenata iz mnogih evropskih zemalja.

Erasmus+ sklapa transnacionalnu saradnju sa obrazovnim institucijama i ogranizacijama širom Evrope, sa ciljem da se premosti jaz koji je nastao između ponude i potražnje tržišta rada u Evropi.

Erasmus+ takođe radi na modernizaciji sistema iz oblasti obrazovanja, mladih i sporta. Od ove godine će prvi put biti podržani projekti iz oblasti sporta. Radiće se na sprečavanju problema poput korupcije, dopinga, nasilja i rasizma.

Erasmus+ je nastao ove godine kao spoj 7 postojećih programa koji su obrazovani u jedan i trajaće u periodu od 2014. do 2020. godine. Kao integrisan program, Erasmus+ pruža mnogo više prilika mladima nego prethodni programi.

Razmene:

U okviru Erasmus+ postoji nekoliko programa razmene za studente iz zemalja van EU. Najpopularniji je JoinEU-SEE PENTA, preko kojeg najveći broj studenata iz Srbije ide na razmenu u neku od evropskih zemalja u ponudi.

Ko može da konkuriše?

Ciljna grupa 1: studenti koji su upisani kao redovni na nekom od univerziteta u Srbiji koji učestvuje u programu. Za JoinEU-SEE, to su Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu. (Ako studirate na Uinverzitetu u Kragujevcu ili Nišu, pogledajte Basileus V program OVDE).

Ciljna grupa 2: studenti sa svih ostalih obrazovnih ustanova iz Srbije (ustanove koje nisu uključene u projekat), ili oni koji su već diplomirali na bilo kom od univerziteta Srbije.

Ciljna grupa 3: lica sa posebnim potrebama, pripadnici nacionalnih manjina, socijalno ugroženi studenti, raseljena lica i izbeglice.

Koji univerziteti su vam na raspolaganju?

Studenti koji odaberu da idu na razmenu preko JoinEU-SEE programa na raspolaganju imaju sledeće univerzitete:

Graz University, koordinator programa (Austrija)

University of Antwerp (Belgija)

Masaryk University, Brno (Češka)

Aarhus University (Danska)

Tilburg Universty (Holandija)

Freie University, Berlin (Nemačka)

University of Bologna (Italija)

University of Granada (Španija)

University of Maribor (Slovenija)

Cardiff Metropolitan University (Velika Britanija)

Prijavu možete da pošaljete za najviše dva univerziteta.

Kako se prijaviti?

Prvo što treba da uradite je da utvrdite kojoj ciljnoj grupi pripadate. Zatim, izaberite univerzitet koji vam najviše odgovara. Posetite sajt univerziteta, ili ih kontaktirajte e-mailom i preuzmite spisak kurseva na engleskom jeziku koji su dostupni studentima na razmeni. Ovo će vam biti potrebno kada budete sastavljali ugovor o učenju (Learning Agreement), koji je deo prijave.

Nakon toga možete polako da počnete sa procedurom za prijavu.

Konkurs počinje na jesen 2014. godine, za studije koje počinju 2015. godine. Rok za prijavu je  februar 2015. godine.

Prijava se vrši preko interneta, na portalu sajta JoinEU-SEE – LINK

Za prijavu su vam potrebni skenirani originali neophodnih dokumenata koje ćete uploadovati tokom prijave. Svi dokumenti treba da budu na engleskom jeziku (prevedeni kod sudskog tumača).

Dokumenti koje treba da prikupite su:

 • Learning Agreement (ako se odlučite za dva univerziteta, treba popuniti dva posebna formulara). Formulari mogu da se preuzmu OVDE
 • CV
 • Kopija pasoša
 • Pismo preporuke bar jednog od profesora sa vašeg fakulteta
 • Potvrda o znanju engleskog jezika (prednost će imati studenti koji govore zvanični jezik zemlje za koju konkurišu. Na primer, ako želite da studirate na univerzitetu u Gracu, poželjno je da pored potvrde o znanju engleskog, imate i potvrdu o znanju nemačkog jezika)
 • Izvod ocena (Za osnovne studije je neophodno da imate završenu bar jednu godinu studija, odnosno da imate bar 60 ECTS bodova. Za postdiplomske studije je neophodna diploma sa osnovnih studija zajedno sa izvodom ocena)
 • Potvrda o statusu studenta

Nakon što sakupite sve neophodne dokumente, treba da popunite formular za prijavu koji će biti dostupan na sajtu (LINK) kada konkurs bude otvoren. Kliknite na ”Aplly now” dugme koje će vas odvesti na portal za prijavu i pratite uputstva.

Priručnik za prijavu možete pogledati OVDE

Stipendija

Studenti koji budu primljeni dobijaju punu stipendiju od strane Erasmus+ organizacije.

Stipendija uključuje sledeće:

 • Plaćena školarina
 • Mesečni džeparac u iznosu od 1.000 evra za osnovne i master studije, odnosno 1.400 evra za doktorske studije
 • Plaćeni troškovi prevoza, preseljenja i upisa u iznosu do 4000 evra godišnje za osnovne i master studije, odnosno 7.500 evra godišnje za doktorske studije
 • Zdrastveno osiguranje

Korisni linkovi