Pronađen način za suzbijanje HIV virusa?

27/09/2021 14:15

Pronađen način za suzbijanje HIV virusa?

Broj zaraženih HIV virusom u svetu je u porastu. 

Naime, i uz redovno korišćenje lekova, ovaj deo populacije mora poštovati stroga pravila, kako bi se očuvalo dobro zdravlje.

Otkriven način za suzbijanje HIV-a

Naučnici su došli do važnog otkrića. Naime, ustanovili su način za suzbijanje HIV virusa u telu,koje može trajati mesecima.

Američki naučnici otkrili su način da mesecima suzbijaju HIV virus u telu pacijenta koristeći duple doze antitela, koje mogu da unesu potpune promene u način lečenja te bolesti.

Istraživanje je pokazalo da kombinacija dva proteina, poznata po protivefektu na HIV, može suzbiti virus do 30 dana u telu pacijenta. Ovaj podatak pruža nadu da je moguće razviti adekvatan tretman zaraženih koji ne podrazumeva svakodnevno uzimanje lekova.

Tretman koji uključuje bezbednost i pouzdanost, mogao bi da otvori i nove mogućnosti za pacijente koji žive sa ovim virusom.

Prema proceni direktora Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u Merilendu, Entonija Faucija, tretman predstavlja prvi korak ka razvoju novih vidova lečenja.

Istraživači ističu da prvi rezultati tretmana antitelima obećavaju, ali je potrebno još ispitivanja kako bi se povećalo vreme u kome su antitela aktivna u suzbijanju HIV virusa.

Procena Ujedinjenih nacija je pokazala da 1,8 miliona ljudi zaraženo HIV virusom, tokom 2017. godine, a da je 940.000 umrlo od te bolesti.

27/09/2021 14:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments