Kako da prečistite vazduh u svojoj kući

14/10/2014 14:52

Kako da prečistite vazduh u svojoj kući

U kućama i stanovima se talože toksini iz zagađenog vazduha, građevinskog materijala, preparata za čišćenje, farbe, plastičnih predmeta, pa čak i tepiha.

Dobra stvar je da priroda ima svoj način kako da održi vazduh čistim, a koji mi možemo da iskoristimo – neke biljke imaju sposobnost da prečiste vazduh od zagađivača. To je posebno bitno kada dođe hladnije vreme i prozori se ređe otvaraju, pa vazduh postane ustajao i zagušljiv. Ovih pet biljaka vam mogu pomoći:

fikus

Fikus – jedan od prečišćavača vazduha

Fikus

Fikus je zimzelena biljka koja vodi poreklo iz Indije. Razna istraživanja pokazala su da je fikus posebno efikasan kad se radi o uklanjanju formaldehida iz vazduha.

Bambusova palma

Ovo je još jedna od kućnih biljaka koje mogu da pročiste vazduh. Pored toga, ona ima još jedno korisno svojstvo – tera insekte. Bambusova palma iz vazduha uklanja benzen, formaldehid, hloroform, ugljen-monoksid i ksilen.

Bršljan

Bršljan je zimzelena biljka puzavica koja može da se prilagodi držanju u kući. Lako se uzgaja i nije joj potrebno puno svetlosti. Osim što prečišćava vazduh, bršljan je dobar i za uklanjanje alergena poput buđi i životinjskog izmeta. Iz vazduha može da eliminiše benzen, ugljen-monoksid, formaldehid i trihloroetilen.

Đavolji bršljan

Đavolji bršljan

Đavolji bršljan

Đavolji bršljan je biljka koja može da se gaji u saksiji, visećoj korpi ili postavljen uspravno. Ne treba mu puno svetlosti, a ako je ima dosta, listovi će mu biti šareniji.

Hrizantema

Hrizantema je cvet koji veoma dobro prečišćava vazduh. Hrizantema zapravo i nije kućna biljka, ali može da traje u kućnim uslovima do 6 nedelja. Kad se osuši, možete je zameniti drugom. Njima je potrebno dosta svetlosti, ali ne direktne, a vole i vlagu. Hrizanteme uspešno uklanjaju formaldehide, ksilen, benzen i amonijak iz vazduha.

14/10/2014 14:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments