Back to homepage

Studentski centri – domovi i menze

U Republici Srbiji aktivno rade studentski centri kojih ima 9 i oni se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Prištini – Kosovskoj Mitrovici, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Boru, Čačku i u Užicu. U okviru studentskih centara posluju studentski domovi i menze koje studentima nude smeštaj i ishranu po pristupačnim cenama.

Konkurs za studentske domove>>>

Pored pružanja usluge smeštaja i ishrane, studentski centri takođe nude različite vidove komercijalnih usluga i organizuju međunarodne razmene studenata.

Studentski domovi

Studentski domovi nude smeštaj za studente po pristupačnim cenama. Prednost imaju studenti koji se finansiraju iz budžeta i dobijanje smeštaja se vrši putem sistema rangiranja i uključuje razne faktore. Ukoliko ostane slobodnih mesta, na osnovu sistema rangiranja učestvuju i studenti koji svoje studije sami finansiraju.

Studentski domovi podeljeni su u kategorije, u skladu sa  kvalitetom. Sobe mogu biti jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, imaju terasu, čajnu kuhinju, sa zasebnim kupatilom, kupatilom koje dele dve sobe ili više soba  ili sa zajedničkim (spratnim) kupatilom. U većini domova sobe su opremljene sa krevetima, radnim stolovima, stolicama, lampama, plakarima, policama, internet priključkom i tako dalje. Neki domovi imaju zasebne blokove za smeštaj devojaka i zasebne blokove za smeštaj muškaraca a neki su mešoviti.

U okviru svakog studentskog doma nalazi se i portirnica i video nadzor. Mnogi studentski domovi raspolažu i sa dodatnim prostorijama kao što su sportski tereni, čitaonice, biblioteke, TV sale, vešeraj, restorani, teretane, prodavnice komercijalnog tipa, ambulante, pošte,  itd.

Studentske menze

U okviru studentskih centara posluju i studentske menze. U menzama mogu da se hrane svi studenti, samo se cene razlikuju. Budžetski studenti plaćaju obroke po prilagođenoj ceni dok ostali studenti plaćaju punu cenu obroka. Za korišćenje menzi mora se imati studentska kartica (ISIC) i žeton za korišćenje pribora za jelo. Svi obroci se plaćaju unapred.

Kapaciteti studentskih centara zavise od veličine univerziteta. Shodno tome:

  • Studentski centar u Beogradu je najveći i broji 14 studentskih domova (12.000 mesta) i 14 studentskih menzi,
  • Studentski centar u Novom Sadu ima 10 studentskih domova (ukupno 3013 mesta – 2662 u Novom Sadu, 208 u Zrenjaninu i 143 u Somboru.) i 3 studentske menze,
  • Studentski centar u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) ima 9 studentskih domova (1647 raspoloživih mesta) i 5 studentskih menzi,
  • Studentski centar u Nišu raspolaže sa 4 studentska doma (930 raspoloživih mesta) i 3 studentske menze,
  • Studentski centar u Subotici ima 2 studentska doma (830 raspoloživih mesta) i 2 studentske menze,
  • Studentski centar u Kragujevcu ima 3 studentska doma  (634 raspoloživih mesta) i 5 studentskih menzi,
  • Studentski centar u Boru ima 1 studentski centar (309 raspoloživih mesta) i 1 studentsku menzu, studentski centar u Čačku ima jedan studentski dom (207 raspoloživih mesta) i jednu studenstsku menzu,
  • Studentski centar u Užicu ima jedan studentski dom (112 raspoloživih mesta) i 1 studentsku menzu.

Domovi i menze u Srbiji

Na koji način se konkuriše za domove, kao i koji su uslovi konkursa detaljno pročitajte OVDE.

Pogledajte još