Back to homepage

Work and Travel – Rad u inostranstvu

work and travel gradovi

Šta je Work and Travel?

Work and Travel je međunarodni program namenjen studentima koji žele kratkotrajno da žive i rade u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj program se najčešće odvija tokom letnjeg raspusta, između dve godine studija i programom su zastupljeni poslovi u Americi.

Studenti koji odu u Ameriku postaju mnogo više nego turistiWork and Travel nudi jedno celokupno iskustvo američkog životaKao učesnik ovog programa, bićete u mogućnosti da usavršite svoj engleski jezik dok živite i radite među građanima Amerike i drugim učesnicima programa. Svima je već poznato da je Amerika zemlja u kojoj se sastaju ljudi iz svih delova sveta, pa ćete biti u prilici da se upoznate sa raznim kulturama i običajima.

Ameriku poseti u proseku 2.500 srpskih studenata godišnje. Oni su raspoređeni širom Amerike i na raspolaganju su im mnogobrojni gradovi, od manjih mesta poput Nebraska Sitija, Sedone, Provinstauna i Los Alamosa pa sve do metropola poput Njujorka, Čikaga, Los Anđelesa, Bostona itd.

Iskustva koja se steknu u Americi ostaju za čitav život. Po povratku u Srbiju, studenti će imati prednost pri zapošljavanju jer će im CV biti obogaćen inostranim radnim iskustvom.

Što se tiče poslova, u ponudu najčešće ulazi rad u restoranima, hotelima, kafićima, radnjama, kazinima, nacionalnim parkovima itd.

Šta je potrebno od dokumenata?

  • Važeći pasoš i J1 viza
  • Znanje engleskog jezika na nivou dovoljnom za svakodnevno sporazumevanje. Ovo je najčešće nivo B2 ili više.
  • Studenti moraju imati potvrdu od fakulteta da su redovni studenti osnovnih ili postdiplomskih studija van SAD-a i moraju imati završen bar jedan semestar.
  • Studenti treba da su starosti između 18 i 30 godina i da su sposobni za rad.

Koliko traje program?

Work and Travel program traje do 4 meseca, najčešće tokom leta. Nakon što studenti završe predviđeni posao, imaju 30 dana slobodno da putuju po Americi.

Kako se prijaviti na Work and Travel program?

Postoji nekoliko agencija u Srbiji kod kojih se možete prijaviti za Work & Travel program.

Kod njih možete dobiti više informacija o ovom programu i proceduri za vizu.

Takođe je korisno posetiti sajt američke ambasade u Beogradu.

Drugi programi:

J1 viza, pored Work & Travel programa, pokriva i druge programe odlaska u Ameriku. Sve o procesu za dobijanje vize možete pročitati na sajtu američke ambasade u Beogradu.

Evo nekoliko najpopularnijih J1 programa: