Tuširanje ujutru ili uveče: Kad je bolje?

07/10/2015 12:28

Tuširanje ujutru ili uveče: Kad je bolje?

Higijena je pola zdravlja, to svi znamo, ali kada je najbolje vreme za to? Ljudi se opredeljuju za jutarnje ili večernje kupanje u zavisnosti od obaveza.

Međutim, kupanje nije povezano samo sa higijenom. Tuširanje može pozitivno da utiče i na raspoloženje ili da podigne energiju.

Korist tuširanja može biti još veća ukoliko se ova higijenska navika uskladi sa ostalim navikama i potrebama.

Tuširanjem možemo pospešiti rad celokupnog organizma, pomoći sebi u savladavanju svakodnevnih aktivnosti, uticati na loše strane tipa kože koji imamo i slično.

Tuširanje ujutru

Jutarnje tuširanje može biti dobro:

  • za one koji imaju masnu kožu

Tuširanje u jutarnjim časovima može pomoći onima koji imaju problema sa prekomernim lučenjem sebuma. Zbog toga što se u toku noći luči sebum u većoj količini, tuširanje nakon spavanja rešiće taj problem.

Jutarnjim tuširanjem spraćete sav sebum, a pore će se očistiti, pa ćete se tokom celog dana bolje osećati u svojoj koži.

  • za kreativce

Svi oni koji se bave nekim kreativnim poslom – tuširanje može biti način meditacije. Zato se njima preporučuje jutarnje tuširanje kako bi dan počeli otvorenog uma.

Nakon tuširanja mozak uspostavlja emitovanje potrebnih alfa moždanih talasa koji pomažu da dođete do dobre nove ideje.

  • za one koji se teško bude

Ukoliko imate problema sa ustajanjem ujutru i teško vam je da se probudite – jutarnje tuširanje je rešenje za ovaj problem.

Kako bi se što bolje razbudili – tokom poslednjih nekoliko minuta tuširanja lagano i postepeno razhlađujte vodu kako biste podstakli cirkulaciju što će ubrzati buđenje organizma.

Turišanje uveče

Tuširanje pred spavanje, odnosno uveče može biti dobro:

  • za one koji vežbaju kasno popodne

Ukoliko vam je jedna od svakodnevnih navika da vežbate, a najviše vam odgovara da vežbate kasno popodne – onda je tuširanje uveče nešto što se podrazumeva.

Osim što ćete biti čisti – kako biste legli u krevet, tuširanje uveče posle treninga opušta mišiće i relaksira celo telo nakon treninga.

  • za one koji imaju problema sa snom

Insomnija može biti veliki problem, zavisi od toga u kom obliku se pojavljuje. Srećom, za ovaj problem rešenja se nalaze u svakodnevnim aktivnostima.

Oni koji imaju problema sa snom trebalo bi da se tuširaju uveče, pred spavanje. Tuširanjem će se opustiti, a topla voda usporiće cirkulaciju zbog čega će lakše doći do pospanosti.

  • za one koji rade u nehigijenskim uslovima ili koji dugo putuju od posla

Posle radnog dana u nehigijenskim uslovima sigurno neće poželeti takvi da legnete u krevet. Isto važi i za one koji moraju da promene više javnih prevoza kako bi stigli do kuće.

Tuširanjem pred spavanje obavićete higijensku potrebu i sa sebe skinuti slojeve prljavštine kako bi naredni radni dan započeli čisti i spremni za sve obaveze koje vas očekuju.

07/10/2015 12:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments