10 načina da organizujete svoj život

29/01/2016 14:56

10 načina da organizujete svoj život

Nismo svi tako uspešni u organizaciji. Organizacija sama po sebi nije baš tako jednostavan proces. On je posledica zdravih navika.

Ovo su neke od navika koje će vam pomoći da živite organizovan život:

1. Zapisujte

Verovatno vam se već desilo da dođete do neverovatne ideje koju niste zapisali, već ste obećali sebi da ćete se setiti kasnije. Više je se nikada niste setili.

coffee-1137687_640

Nije važno gde ste i šta radite, morate uvek imati pri ruci papir i olovku. Ukoliko preferirate tehnologiju, poslužite se memo aplikacijom.

2. Spisak je vaš prijatelj

Spisak ne mora da bude važan samo kada idemo u kupovinu. Spiskovi često mogu da nam pomognu prilikom nekih situacija kada nismo sigurni šta zaista želimo.

3. Uradite to sada

Iako svi mi imamo tendenciju da odlažemo obaveze, neretko se zbog toga kajemo. Umanjite stres tako što ćete obavezu završiti odmah. Ne morate da započnete baš danas ukoliko imate nekoliko dana pred sobom, ali se potrudite da ne obavljate svoje obaveze u poslednjem trenutku.

4. Čuvajte samo ono što je neophondo

Kada ste okruženi haosom, čak i jednostavne obaveze postaju nepodnošljive. Odabir garderobe postaje noćna mora kada preturamo po ormaru u haosu. Jednostavno rešenje ovog problema nalazi se u čuvanju samo neophodnih stvari. Ukoliko čitave godine niste upotrebili nešto, vreme je da se toga ratosiljate.

computer-918678_640

5. Zajednički zadatak

Ukoliko imate braću ili sestre često možete podeliti obaveze kada je u pitanju sređivanje kuće. Oni se verovatno neće mnogo obradovati tome, ali svako mora da doprinese na neki način.

6. Držite se rasporeda

Ukoliko ste organizovana osoba, vama je vreme veoma dragoceno. Svaka sekunda je važna, i vi verovatno ne traćite ni minut. Organizacija je ključ produktivnosti.

Na kalendaru obeležite važne datume, poslednje rokove za izvršenje nekih obaveza, i ubrzo ćete uvideti koliko planiranje čini život lakšim.

7. Koristite samo jedan kalendar

Samo jedan! Ukoliko zapisujete svoje obaveze u nekoliko kalendara samo ćete sebi stvoriti nered i nervozu.

8. Pronađite vremena za čišćenje

Kako biste bili potpuno organizovani veoma je bitno da pronađete dovoljno vremena za čišćenje. Iskoristite svoje slobodno vreme kako biste se organizovali i poštedeli sebe nepotrebnog stresa.

desk-1082044_640 (1)

9. Neka sve ima svoje mesto

Organizujte sve svoje stvari tako što ćete ih poređati po nameni. Nikada ih ne sortirajte pod „razno“ jer je to rupa bez dna, i više nikada nećete moći ništa da pronađete.

10. Donirajte jednu stvar pre nego što kupite drugu

Ratosiljaćete se nečega što vam nije potrebno a dobićete ono što želite. Ukoliko često ovo radite, nikada vise nećete morati da se suočavate sa prostorom prepunim stvari.

 

29/01/2016 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments