Okeani su naša odgovornost

28/04/2015 15:45

Okeani su naša odgovornost

Samo se zemlje sa najjačim ekonomijama mogu takmičiti sa bogatstvom svetskih mora. Prema novom izveštaju Svetskog fonda za prirodu, bogatstvo svetskih okeana procenjuje se na ogromnih 24 biliona dolara. Kada bi okean bio država, držao bi sedmu poziciju po ekonomskoj snazi.

Naučnici Svetskog fonda za prirodu su, uz pomoć naučnika sa Instituta za globalne promene sa Univerziteta u Kvinslendu i uz pomoć konsultantske grupe Boston, ekonomski izrazili bogatstvo okeana kvantifikujući okeanske vrednosti. Time su bile obuhvaćene i delatnosti koje se vezuju za mora i okeane, poput ribarstva, turizma i priobalne zaštite.

Odredili su da je godišnja vrednost dobara i usluga, koje se odnose na okeane, 2,5 biliona dolara. Međutim, u izveštaju se tvrdi da zdravlje okeana, a samim tim i njihova ekonomska vrednost, opadaju.

okean2Bred Ek, stariji potpredsednik Svetskog fonda za prirodu, zadužen za izučavanje okeana, objasnio je da su okeani prirodni kapital naše planete, fabrika koja proizvodi neverovatnu količinu dobara i usluga koje su svima nama potrebne i koje svi želimo. Ipak, svi mi svakodnevno uništavamo, nekontrolisano koristimo i zagađujemo te vrednosti, krećući se ka tački kada učinjenu štetu neće biti moguće nadoknaditi.

Naučnici ističu da su koralni grebeni najosetljiviji. Od njih zavise veliki i raznovrsni lanci ishrane, od kojih dalje zavisi vrednost i produktivnost ribolova. Isto tako, koralni grebeni predstavljaju zaštitu od erozije i porasta nivoa mora.

Najveći rizik za okeane nose zagađenje, globalno zagrevanje i nekontrolisana eksploatacija.

Svojim bogatstvom okeani trenutno pariraju najbogatijim zemljama sveta, međutim, mi svojim ponašanjem doprinosimo da to bogatstvo tone do nivoa na kome su zemlje sa propalom ekonomijom. Na ovu tužnu činjenicu je podsetio Marko Lambertini, generalni direktor Fonda. Ako sebe smatramo odgovornima, onda ne možemo ozbiljno očekivati da se okeani neprekidno mogu besomučno eksploatisati, bez ikakvog ulaganja u njihovu budućnost.

Da bi okeani nastavili da nude tako veliko ekonomsko bogatstvo, naučnici upozoravaju da svetske vođe moraju preduzeti korake da se neutrališu klimatske promene, da se zaštite staništa i da se marljivije upravlja ribolovom. Isto tako, odgovorni postupci svakog pojedinca na planeti mogu značajno doprineti očuvanju morskog potencijala i dobrobiti svih nas.

 

28/04/2015 15:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments