Razne bizarne bolesti!

19/09/2020 11:41

Razne bizarne bolesti!

Bolest postoji koliko i sam čovek i napreduje sa evolucijom. Dok su nam većina bolesti koja nas prati kroz ere postojanja poznata, postoje i one manje poznate, skoro neverovatne.

Neke od ovih bizarnih bolesti su evoluirale u neverovatne oblike, neke su retke mutacije koje smo se nadali da postoje samo u horor filmovima. Neke su bolne a neke estetski ne deluju lepo ili na neki način otežavaju život obolelima.

Sindrom eksplodirajuće glave zaista postoji- zvuči kao da glava bukvalno eksplodira, ali ne- naziv je varka. Kod obolelih javljaju se halucinacije zvuka pucanja, bombe, ili neke druge glasne zvuke, sve dok ne uđu u fazu sna.

Bolest koja jede meso– bolest i zvuči zastrašujuće i ima zastrašujuć tok i posledice. Oboljenje se širi do najdubljih slojeva kože kako bi uništilo tkivo iznutra. dovodi do raspadanja tkiva na dubokom nivou, uglavnom tkivo menja boju i iz njega curi tečnost. Sindrom je operativan a pre toga je bio smrtonosan.

„Ruka vanzemaljca“ sindrom– veoma redak sindrom, neurološke prirode. Ruka ne reaguje na komande mozga već autonomno. Trenutno nema leka za ovu bolest, terapija je okupiranje ruke držanjem bilo kakvog objekta u istoj.

Kotardova iluzija– nadasve morbidna iluzija u kojoj živi ljudi veruju da su mrtvi i tako se i ponašaju. Neki sebe smatraju besmrtnim u ovoj iluziji. Lečenje podrazumeva lekove i hemodijalizu.

Polidaktilizam– ovo nije tako redak fenomen. Jedno od 500 dece se rodi sa prstom viška na rukama ili nogama. Kako taj lažni prst nema kost u sebi uspešno se može hiruški odstraniti.

Sindrom Alise u zemlji čuda– zvuči diznijevski, a zapravo je težak poremećaj halucinacije, dezorijentacije, dizmetropsije (objekti se čine manjim ili većim nego što jesu). Nažalost sindrom je češći kod dece.

Menkes– ovaj sindrom izaziva ozbiljan manjak gvožđa u telu. Češći je kod muškaraca. Manifestacije su plave beonjače, slaba kosa, veoma slab tonus mišića i opuštanje kože lica.

19/09/2020 11:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments