Ultramaraton: skoro prepoznat kao disciplina

21/06/2021 17:16

Ultramaraton: skoro prepoznat kao disciplina

Ultramaraton je jedan od najtežiš disciplina, jer se pretrčava udaljenost veća od tradicionalne dužine maratona koja iznosi 42.195 kilometara. Postoji niz varijacija ultramaratona, uključujući dvostruki maraton, trku od 24 sata ili višednevnu trku. Događaji su iscrpljujući, ne samo zbog razdaljine, već zbog vremenskih uslova i neravnog terena.

Većina ultra trka odvija se na stazama koje vode kroz šume, planine ili su zemljani putevi i kamenite padine. Sportisti često moraju da probiju ekstremne temperature koje uzrokuju toplotni udar ili ozebline. Mnogi takmičari ne uspeju da završe ultramaraton zbog povreda ili iscrpljenosti, zato se za ovu trku pojedini spremaju i po nekoliko godina.

pročitajte još i: Vežbe i kalorije: ko je su najdelotvornije?

Neki oblici ultramaratona su dvostruki maraton, trka od 24 sata ili višednevna trka. Inače, najstariji ultramaraton na svetu održava se u Južnoj Africi, koji svake godine privuče skoro 12.000 trkača. Sportisti testiraju svoju izdržljivost na stazi od 90 km. U tom delu sveta održava se i ultramaraton pod nazivom Maraton dva okeana, dužine od  56 km. Treći najveći ultramaraton održava se u Maroku.

I u Aziji se održava nekoliko trka i to u Kini, Singapuru i Nepalu. U red izrazito teških trka svrstava se ona iz Andaluzije u Španiji. Al Andalus Ultra-Trail je naziv staze koja je dugačka oko 140 kilometara i trči se pet dana. Ova etapna trka se smatra jednom od najkonkurentnijih na svetu. Evropa je domaćin nekoliko drugih trka, uključujući stazu od 166 km oko Mont-Blanc-a, najviše planine u Alpima. Sertifikovani ultramaraton The Ultimate Ultra, od 2092 kilometra održava se svake jeseni u Njujorku.

Pravila u ultramaratonu su: idi kako vam drago. To znači da mogu da prave pauze za hodanje, zastaju da bi pili ili jeli, pa čak i da spavaju ako su trke posebno duge.

možda vas zanima i: Nema opravdanja za lenjost

Henri Girault iz Francuske trčao je više od 200 trka od 100 kilometara ili više. Amerikanac Norm Frank u Njujorku je istrčao je više od 550 maratona, a Kanađanin Valli Herman trčao je više od 400 takvih trka. Ultramaratonske trke su mnogo starije od maratona (koji je nastao prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine), ali tek nedavno je taj sport prepoznala Međunarodna atletska federacija amatera (IAAF).

 

21/06/2021 17:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments