Sve što niste znali o srcu

17/11/2014 14:45

Sve što niste znali o srcu

Srce je jedan od najvažnijih organa u organizmu. Ono pumpa krv kroz ceo organizam i tako snabdeva kiseonikom svaku ćeliju.

Zato je bitno srce održati zdravim, kako bismo duže vodili kvalitetan život.

Iz tog razloga vam donosimo vam neke iznenađujuće činjenice o srcu koje verovatno niste znali, i savete vezane za njih:

1. Ponedeljak – crni dan srca

Ponedeljkom se događa oko 20% više srčanih udara nego drugim danima, i to verovatno zato što su ljudi pod stresom zbog povratka na posao.

2. Ujutru je veći rizik od srčanog udara

Studija stručnjaka sa Harvard univerziteta potvrdila je da je rizik od srčanog udara ujutru veći za 40% zato što, kad se probudimo, naše telo luči adrenalin i pod stresom je, pritisak se povećava, kao i potreba za kiseonikom. Zbog delimične dehidracije, ujutru je krv gušća, što otežava njeno pumpanje. Sve ovo loše utiče na srce, a kako biste se zaštitili, nemojte naglo iskakati iz kreveta, već dajte sebi par minuta da se lagano razbudite. Ukoliko vežbate ujutru, dobro se istegnite da ne biste opteretili srce dodatnim stresom.

3. Recept za jako i zdravo srce

Kanadski stručnjaci tvrde da je recept za zdravo srce pridržavanje mediteranskog režima ishrane i redovno vežbanje. Ispitanici koji su to radili smanjili su obim struka za osam centimetara, snizili krvni pritisak i poboljšali fizičku spremnost za 15% u prvih devet meseci istraživanja.

4. Aristotel i Egipćani

Aristotel je smatrao da je srce izvor inteligencije, a da je glavna svrha mozga da hladi krv. Egipćani su smatrali da se srce može kretati unutar tela.

5. Muško srce ≠ žensko srce

Muška i ženska srca se razlikuju, i to ne samo po veličini. Naime, kod žena, srce kuca oko deset odsto brže nego kod muškaraca, a razlika je 8 otkucaja u minuti.

6. Smeh je najbolji lek za srce

Ovu tvrdnju podržavaju i kardiolozi. Samo 15 minuta smejanja može da učini za vaše srce isto što i pola sata vežbanja.

7. San je bitan

Nedostatak kvalitetnog sna povećava krvni pritisak, nanosi nam nervozu, pojačava stres, usporava metabolizam, a pojačava apetit, a loše deluje na naše raspoloženje. Da biste spavali kako treba, pre spavanja treba proluftirati sobu i izbaciti iz sobe sve što vam može ometati san – knjige, novine, TV, telefon, i sl.

8. Psi dobro utiču na srce

Istraživanja su pokazala da čovekov najbolji prijatelj može pomoći pri smanjenju rizika od razvijanja bolesti srca, a utiče i na snižavanje nivoa gojaznosti, povišenog krvnog pritiska i holesterola.

9. Šta u slučaju srčanog udara?

Ukoliko vidite nekog ko ima zastoj srca ili srčani udar, najbolje rešenje je da neprekidno masirate srce – savetuju stručnjaci. U tom slučaju vam neće pomoći davanje veštačkog disanja.

Ukoliko pokušate da ostvarite masažu od 100 kompresija u minuti, imate najveće šanse da ostvarite najbolji protok krvi, čak iako to ne odradite savršeno – tvrdi doktor Karl Kern.

10. Jedno je srce

Prosečno srce otkuca 72 puta u minuti, 100.000 puta dnevno, 3.600.000 puta u godini i 2,5 milijardi puta u životu. Čuvajte ga!

Izvor: 24 sata

17/11/2014 14:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments