Koje namirnice treba kombinovati?

13/10/2014 10:38

Koje namirnice treba kombinovati?

Neke namirnice deluju mnogo delotvornije na naš organizam kada se konzumiraju sa nekom drugom namirnicom, nego kada se konzumiraju svaka zasebno. One najbolje funkcionišu kada su udružene i tada najbolje deluju na naš organizam.

1. Ovsena kaša i sok od pomorandže

ovsena kasa i sok od pomorandze

Jedno američko istraživanje otkrilo je da ukoliko pijete sok od pomorandže dok jedete ovsenu kašu, smanjujete mogućnost od srčanog udara čak dva puta efikasnije nego kad jedete ove namirnice zasebno. Narandže su pune vitamina C, a fenoli se nalaze u obe namirnice i pročišćavaju arterije od holesterola.

2. Brokoli i paradajz

brokoli i paradajz

Istraživači u Americi dokazali su da kombinovanjem ovog povrća može da se spreči rak prostate, ali nije poznato zašto. Na Univerzitetu u Ilinoisu naučnici su dokazali da je od ove kombinacije namirnica efikasnija samo kastracija.

3. Borovnice i grožđe

borovnica i grozdje

Prema jednom američkom istraživanju, antioksidantska svojstva raznih vrsta voća poput jabuka, pomorandži, borovnica i grožđa manja su u poređenju sa svojstvima koja imaju kombinacije raznog voća, a posebno je zdrava kombinacija grožđa i borovnica.

4. Jabuke i čokolada

jabuke i cokolada

Jabuke imaju visok nivo kvercetina, posebno u kori, koji deluje delotvorno protiv zapaljenja. Kvercetin smanjuje rizik od alergija, srčanog udara, Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti, kao i rizik od raka prostate i pluća.

Čokolada, grožđe i crveno vino sadrže katehin, antioksidant koji smanjuje rizik od ateroskleroze i raka.

Kombinacija flavanoida kvercetina i katehina pored svojih drugih svojstava poboljšava i zdravlje kardiovaskularnog sistema.

5. Limun i kelj

limun i kelj

Vitamin C je supstanca koja našem organizmu pomaže da lakše upije gvožđe biljnog porekla. Tako će kombinacija vitamina C iz citrusa, zelenog lisnatog povrća, jagoda, paradajza i brokolija pomoći da upijete gvožđe iz kelja, spanaća, žitarica i praziluka, a poboljšaće vam imunitet i ojačati mišiće.

6. Soja i losos

soja i losos

Iako je poznato da soja smanjuje broj spermatozoida, to se odnosi samo na prerađenu soju – sojin sir, sojino mleko i slično. Soja u svom prirodnom obliku je savršeno zdrava ako se konzumira umereno. Ona sadrži genistein koji inhibira enzime u debelom crevu i prostati i povećava količinu vitamina D. Vitamin D je odlična zaštita od raka, a nalazi se u velikim količinama u lososu i tunjevini.

7. Kikiriki i cele žitarice

puter od kikirikija

Kikiriki sadrži određene aminokiseline koje se ne nalaze u pšenici, a retko kad se može u jednom obroku uneti čitav lanac aminokiselina. One su zaslužne za izgradnju i održavanje mišića, pogotovo kod starijih osoba. Zato treba umereno kombinovati žitarice i kikiriki – na primer, praviti sendvič sa puterom od kikirikija i hlebom od celih pšeničnih zrna. Zato je dobro nakon treninga pojesti ovakav sendvič.

8. Meso i ruzmarin

meso i ruzmarin

Ukoliko pržite meso na otvorenom plamenu, to ga može učiniti kancerogenim, ali ako koristite začine pri pripremanju mesa, možete umanjiti to dejstvo. Ruzmarin se dobro slaže sa svim mesom sa roštilja, a bogat je antioksidantima – sadrži rozmarinsku kiselinu i karnozinsku kiselinu. Antioksidanti iz ruzmarina upijaju opasne slobodne radikale iz mesa.

9. Riba i beli luk

riba i luk

Morski plodovi sadrže dosta hranljivih materija poput cinka, gvožđa, bakra, joda i selena, a predstavljaju i izvor najboljeg prirodnog ulja koje deluje protiv zapaljenja i smanjuje nivo holesterola u krvi. Ukoliko spremate ribu sa belim lukom, efekat smanjenja holesterola biće još bolji nego kada jedete samu ribu. Beli luk je poznat po tome što smanjuje nivo holesterola u krvi.

Izvor: Blic Žena

13/10/2014 10:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments