Biljna namirnica koja sadrži vitamin B12, usporava starenje i sprečava gubitak memorije

28/04/2020 11:00

Biljna namirnica koja sadrži vitamin B12, usporava starenje i sprečava gubitak memorije

Biljna namirnica koja sadrži vitamin B12 je kiseli kupus. Ova namirnica sadrži više vitamina C od kupusa u sirovom stanju, pomažući u jačanju imunog sistema.

Malo njih zna da je kiseli kupus jedina biljna namirnica koja sadrži vitamin B12, koji usporava starenje i štiti nervni sistem, a dobar je i za prevenciju gubitka memorije.

Ova namirnica leči anemiju, s obzirom na to da sadrži vitamine iz B kompleksa, magnezijum, folnu kiselinu, kalijum, gvožđe i jod.

Kiseli kupus je namirnica koja pomaže kod dijeta, pošto je jedna od retkih namirnica sa negativnim kalorijama: ukoliko jedete više kiselog kupusa, utoliko ćete više oslabiti. Pored toga, reguluše probavu i podstiče detoksifikaciju organizma.

Konzumiranje ove namirnice se preporučuje za lečenje čira, pošto sadrži vitamin U.

Osobe sa hipotenzijom mogu konzumirati na dnevnom nivou po čašu rasola (tečnost u kojoj stoji kiseli kupus), a isto se odnosi i na osobe koje pate od zatvora.

Turšija je idealno rešenje u zimskom periodu za unos vitamina A, E, K i minerala iz povrća. Takođe su važan izvor vlakana u periodu zime, pored integralnih žitarica i  voća. Korisne su za regulisanje probave. A bogate su i vitaminima B kompleksa.

Priprema turšije

Savet je da se turšija stavlja samo u slanu vodu, ako nemate neki zdravstveni problem zbog kog ne smete konzumirati so. Posebno koristite zeleno povrće, kao što su krastavci, kupus, tikvice i paprika.

Ne zaboravite da ljuta paprika ima negativne kalorije i možemo je konzumirati u toku cele godine, kako svežu, tako i u turšiji.

28/04/2020 11:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments