Da li nam je minut vežbanja na dan dovoljan

29/04/2016 10:22

Da li nam je minut vežbanja na dan dovoljan

Ljudi koji kažu da nemaju vremena za vežbanje više nemaju adekvatan izgovor pošto je nova studija otkrila da samo minut sprintanja sa 9 minuta laganog vežbanja dovodi do poboljšanja zdravlja i da je jednako efikasno kao 50 minuta umerenog vežbanja.

Naučnici su pronašli rešenje za sve one koji nemaju mnogo vremena da se posvete vežbanju. Oni navode da takozvani sprint trening u kom brzo istrošite puno energije, a zatim se oporavljate malo duži period, predstavlja odličnu metodu za postizanje jednakih rezultata kao oni koji imaju mnogo više vremena za vežbanje.

U studiji je učestvovalo 25 muškaraca koji pre toga nisu vežbali. Neki od njih su dobili zadatak da vežbaju po sprint treningu, dok su drugi vežbali normalno. Oni su vežbali tri puta nedeljno u periodu od 12 nedelja. Jedna manja kontrolna grupa muškaraca uopšte nije vežbala.

Sprint trening

Sprint trening se sastojao od dvominutnog zagrevanja, tri ciklusa koji podrazumevaju sprintanje od 20 sekundi, a zatim oporavak od 2 minuta, pri čemu poslednji oporavak treba da traje 3 minuta.

Normalno vežbanje se sastojalo od dvominutnog zagrevanja, umerenog vežbanja u roku od 45 minuta, a zatim oporavka od 3 minuta.

Nakon programa od 12 nedelja, obe grupe su pokazale sličan napredak, tj. imale su poboljšanje od 19% na takozvanom VO2 testu koji meri maksimalnu količinu kiseonika koju telo potroši za 30 sekundi vežbe.

Test osetljivosti na insulin

Obe grupe su takođe pokazale poboljšanje na testu osetljivosti insulina koji meri koliko dobro organizam odgovara na insulin, hormon koji reguliše šećer u krvi. Poslednji pokazatelj je bila biopsija mišićnog tkiva koja je otkrila poboljšanje među markerima funkcije mišića u obe grupe.

Najnovija istraživanja, koja su objavljena prekjuče, potvrđuju ova istraživanja. Međutim, sprovedena je i nova studija koja je testirala još kraći period treniranja – 10 minuta, u odnosu na prethodnu studiju koja je testirala interval vežbanja od 25 minuta.

Ipak, istraživači napominju da efekti ovog treninga mogu da se uporede sa treninzima koji traju duže, mada zahtevaju malo veći nivo motivacije.

Takođe treba napomenuti da su pogodnosti ovakvog treninga ispitane samo kratkoročno, ne i dugoročno.

29/04/2016 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments