Rad na komjuteru stvara probleme sa očima

14/04/2015 16:23

Rad na komjuteru stvara probleme sa očima

Osobe koje dosta vremena tokom dana provode za računarom često osećaju određene tegobe i probleme sa vidom.

Simptomi koji se javljvaju usled predugog gledanja u monitor nazivaju se – sindromi kompjuterskog vida. Do ovoga dolazi zbog toga što, tokom gledanja u monitor, manje trepćemo i zbog toga su oči izložene refleksu svetsla sa monitora. Pored toga, tako oči ostaju i suvlje jer ne dolazi do dovoljnog protoka suza.

Tri četvrtine korisnika računara osećaju upravo ove simptome – umor i napetost očiju, suve oči, peckanje i osetljivost na svetlo, a neretko i zamučen vid i glavobolju.

Upravo je dugotrajan rad na kompjuteru uzrok za privremeno zamućenje vida i glavobolje, ali ukoliko se bolovi i poremećaji vida češće javljaju preporučuje se poseta oftamologu radi pregleda i mogućeg prepisivanja naočara ili kontaktnih sočiva.

Pored zračenja monitora, uzrok za ove tegobe može biti i fiziološko oslabljen vid. Srednjovečne i starije osobe mogu da imaju ovakve simptome koji kod njih mogu pokazivati prve znake prezbiopije. To je naziv za promene koje nastaju starenjem, a reč je o smanjenoj sposobnosti oka da izoštri sliku koja se nalazi blizu.

Izvor: RTV

14/04/2015 16:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments