Evo načina da lakše pronađete izgubljene stvari

26/01/2015 12:52

Evo načina da lakše pronađete izgubljene stvari

Često vam se dešava da ne možete da se setite gde ste ostavili ključeve, mobilni telefon ili nešto drugo. Pokušavate da se setite, hodate u krug i tražite ali vam ipak ne uspeva da pronađete to što hoćete a ne možete ni da se setite gde sto to poslednji put videli.

Naučnici iz Velike Britanije ubeđeni su da je najbolji način za prisećanje -zatvorene oči. Prema njihovim istraživanjima, ovo je najbolja tehnika, a i eksperiment je to pokazao.

– Naše istraživanje je jasno pokazalo da sklapanje očiju i dobar odnos između istražitelja i svedoka, pomaže svedocima da se prisete više detalja – rekao je Robert Neš koji je radio istraživanje.

U eksperimentu, koji pokazuje da su zatvorene oči gotovo siguran način da pokrenete sećanje, učestvovale su dve grupe ispitanika. Obe grupe su gledale istu kriminalističku seriju, odnosno filma, ali kada je došlo do toga da treba da odgovore na pitanja vezana to što su gledali, grupa koja je odgovarala sa zatvorenim očima uspela je da se seti više detalja, za razliku od grupe koja je sa otvorenim očima odgovarala na pitanja.

Kao razlog za uspešnost ove tehnike prisećanja, psiholozi navode da vid oduzima puno energije mozgu kada procesuira podatke, pa je tako mozak sposobniji da da više informacija kada su nam oči zatvorene.

26/01/2015 12:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments