Koje namirnice možete jesti uveče, a da se ne ugojite?

12/05/2020 15:19

Koje namirnice možete jesti uveče, a da se ne ugojite?

Čak iako mnogi stručnjaci upozoravaju da nije dobro jesti nakon 18 h, postoji niz namirnica koje su veoma korisne ako se jedu uveče, pre spavanja, a pritom nisu štetne po zdravlje ili fizički izgled. Pored ove činjenice, bitno je znati da je veoma važno da ne odložimo ručak za uveče, a da do tada budemo gladni, pošto onda dolazi do ozbiljnih problema.

Nutricionisti upozoravaju da je najbitniji obrok ručak, koji treba uzeti između 13.00 i 15.00 h. Namirnice koje ćemo nabrojati preporučuju lekari i navode da se one mogu jesti uveče, a da ne utiču na san i probavu, ako se konzumiraju u umerenim količinama, bez preterivanja. Među njih se ubrajaju sveže voće, mlečni proizvodi od obranog mleka i integralne žitarice. 

Namirnice koje se mogu jesti uveče, a koje ne goje

Sveže voće pripada grupi najviše preporučenih namirnica, koje se mogu konzumirati uveče. Ono je ekstremno bogato vlaknima, zbog čega ostavljaju osećaj sitosti. Sadrže i mnogo vode, zbog čega hidriraju organizam, dok u isto vreme brzo zasićuju i imaju malo kalorija. Jedno od najpreporučivanijih voća su banane, koje sadrže triptofan, amino kiselinu koja utiče na kvalitet sna. Drugo voće koje se preporučuje su jabuke, kruške, šumsko voće ili citrusi.

Druga vrsta namirnica koja se preporučuje u toku večeri su mlečni proizvodi od obranog mleka, kao što su mleko ili jogurt, pošto oni stimulišu metabolizam i podstiču sagorevanje masti, zahvaljujući kalcijumu koji sadrže. Čini se da konzumacija kalcijuma u većim količinama pojačava unutrašnje sagorevanje. Zajedno sa ovim napicima se mogu konzumirati i integralne žitarice, koje su bogate vlaknima, kao što su ovas ili tamni pirinač. 

Seme bundeve je još jedna čudesna namirnica, koja je jako blagotvorna kada se konzumira uveče, a može lepo da zameni razne nezdrave grickalice. One mogu uticati na kvalitet sna, s obzirom na to da sadrže dosta magnezijuma. 

Još jedna namirnica koja se preporučuje u kasnim satima je supa ili čorba. Stručnjaci tvrde da bilo koji topli napitak koji se konzumira uveče, umiruje organizam. Ipak, bilo bi dobro izbegavati uveče izbegavati supe i čorbe koje sadrže mahunarke.

Crna čokolada, čudesni dezert 

Pored činjenice da se ova namirnica dugo smatrala štetnom za konzumiranje u kasnim satima, čini se da crna čokolada sadrži jako malo šećera i ima blagotvorna dejstva na organizam. Ako se jede uveče, pre spavanja, ova namirnica snižava holesterol i pomaže da se skinu kilogrami. Obratite pažnu na procenat kakaoa. Što je on veći, šanse da se ugojite od crne čokolade su manje.

12/05/2020 15:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments