Navike koje morate steći u svojim dvadesetim godinama

20/12/2022 12:07

Navike koje morate steći u svojim dvadesetim godinama

Ukoliko sada, dok ste još mladi, steknete prave navike to će imati samo pozitivan efekat na kvalitet vašeg života. Za sticanje ovih 12 navika pravo vreme je – sad!

Minimum 7 – 8 sati sna

spavanje-popodne

Vrlo je bitno da imate dovoljno sna svakog dana. Naučnici su istraživanjem došli do zaključka da osobe koje spavaju manje od 7 sati dnevno žive kraće od onih koji spavaju između 7 i 8 sati. To naravno ne znači da što više spavate duže ćete živeti. Jednostavno – ne treba preterivati ni u čemu, pa tako i u spavanju. Oni koji malo spavaju imaju isti problem kao i oni koji spavaju previše sati dnevno, tako da je zlatna sredina, još jednom, najbolje rešenje.

Budite napolju što češće

Još jedna navika koja vam može produžiti životni vek je – boravak u prirodi. Naučne studije pokazale su da oni koji žive u blizini neke prirodne površine – parka, šume, reke – ređe pate od aneksioznosti, depresije, migrena ili infekcija, a i problemi sa varenjem ih zaobilaze. Ali ako ne živite u neposrednoj blizini neke prirodne površine, potrudite se što češće da pronađete neki kutak u prirodi koji će vam prijati i koji ćete posećivati. Osim što ćete se sigurno lepo osećati u tom trenutku, boravak u prirodi će učiniti vaš život kvalitetnijim.

Negujte svoja prijateljstva

prijateljice

Čuvajte svoj krug pravih prijatelja

Pronađite način da što više vremena provedete sa dragim osobama. Isplanirajte izlazak u bioskop, popodnevnu kafu sa najboljom drugaricom ili prikupite celo društvo kako biste igrali društvene igre. Osobe koje imaju krug bliskih prijatelja sa kojima se često druži, prema istraživanjima, žive daleko duže i zdravije od onih koji su asocijalni, koji izbegavaju druženje i komunikaciju sa drugima.

Zdrava hrana – zdrav život

Kako bi sebi obezbedili zdraviji život, dovoljno je da sada – u dvadesetim godinama života – steknete jednu jednostavnu naviku. Pojedite svakog dana voćku ili neko povrće i vađš organizam će biti otporniji na razne bolesti. Ukoliko svakog dana jedete neko zeleno povrće ili citrusno voće – možete biti dodatno sigurni da će vam se ova navika isplatiti.

Bez gaziranih sokova

Svi smo svesni da gazirani sokovi nisu zdravi. Uz samo podsećanje na neke negativne uticaje gaziranih sokova na vaš organizam, kao što su ovećan nivo šećera u kri, povećan nivo trigliterida, problemi metabolizma, borba sa kilogramima… – razlozi da više ne popijete ni jednu čašu gaziranog soka su očigledni.

Što više vode

voda

Voda je čaroban napitak, pijte je što više

Pijte što više vode i naviknite se na to. Voda pomaže u hidrataciji kože, u borbi protiv čira u stomaku, čuva energiju, reguliše stolicu a nezamenljiva je kada vežbate.

Mini trening kao navika

Vežbajte svakog dana barem pola sata. Ova navika pomoćiće vam da budete zdraviji, smanjiće rizik od oboljenja kao što su dijabetes ili osteoporoza. Ako budete svakog dana, ili barem pet dana nedeljno, radili laganije vežbe vaše raspoloženje će se popravljati, a ovo je i najlakši način održavanja “linije” bez mučenja sa dijetama.

Dozirajte upotrebu lekova

Pijte lekove samo kada vas nešto zaboli, ali ne i uvek kada vas zaboli glava ili stomak. Lekovi ipak imaju i negativne efekte. Ukoliko budete konzumirali lekove suviše često možete postati netolerantni na antibiotike, što znači da kada vam budu potrebni neće vam pomoći u onoj meri u kojoj bi inače trebalo da vam pomogne.

Ne odvajajte se od kreme za sunčanje

Čak i onda kada nije sunčan dan, kada je nebo prekriveno oblacima, namažite kremu za sunčanje. Zašto? Kreme za sunčanje ne štite kožu samo od opekotina tokom sunčanja nego štiti kožu i od rizika da oboli od melanoma. A pošto govorimo o navikama koje treba usvojiti u dvadesetim godinama, morate znati i da kreme za sunčanje usporavaju starenje.

Ne gubite vreme, tražite pravu osobu za sebe

par

Ne gubite vreme, tražite svoju sreću

U dvadesetim godinama imate pravo da birate i da birate koga ćete voleti. Život je isuviše kratak da biste gubili vreme u vezi koja vas ne usrećuje. Ako uvidite da je osoba koja je pored vas – pogrešna osoba da bi se našla na tom mestu – prekinite takvu vezu. To je dobro i za vas i za vašeg dotadašnjeg partnera/partnerku. Naučnici su istraživanjem došli do zaključka da su osobe koje imaju srećan brak zdravije od osoba koje su u vezi sa nekim koga ne vole.

20/12/2022 12:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments