Četiri znaka koja vas upozoravaju da vašem telu nedostaje voda

11/03/2015 10:27

Četiri znaka koja vas upozoravaju da vašem telu nedostaje voda

Previše često se dešava da vodu zamenjujemo drugim namirnicama i da zaboravimo da je pijemo u potrebnim količinama. Činjenica je da kada osećamo žeđ, to je znak da smo već dehidrirali. Pomislite, koliko puta dnevno posegnete za čašom vode tek kada osetite žeđ?

voda

Naučnici se slažu da je svakom pojedincu potrebno oko osam čaša vode dnevno

Unošenje dovoljne količine vode u toku dana je od velike važnosti za održanje pravilnog funkcionisanja našeg tela. Voda ima bezbroj funkcija koje su vitalne za ljudsko telo, kao što su sprovođenje kiseonika do ćelija, zaštita vitalnih organa, regulacija temperature tela… Zapravo, većina našeg tela je sačinjena od vode. Skoro 70% mišića sačinjava voda, kao i 90% mozga. Upravo zato, ukoliko ne unosimo dovoljno vode, mozak neće biti sposoban da pravilno funkcioniše.

Nije moguće tačno odrediti koja količina vode je svakodnevno potrebna čoveku, ali naučnici se slažu da svakom pojedincu treba makar osam čaša vode svakog dana kako bi omogućili svom telu da funkcioniše beskprekorno. Ovo su neki od signala na koje je potrebno obratiti pažnju, a koji nam nagoveštavaju da je našem organizmu potrebno više vode:

UMOR

Mnogo je stvari koje mogu biti uzrok umora, ali ako osećate umor u toku dana, može biti zato što prečesto unosite kofein, a nedovoljno vode. Prva stvar ujutru koju treba da uradite je da popijete čašu mlake vode; to može pomoći da vas razbudi bolje nego kafa, a takođe je dobro za jetru i sistem za varenje.

SUVA KOŽA

Koži, kao najvećem organu ljudskog tela, potrebno je mnogo vode kako bi bila hidrirana. Ako osećate da vam je koža površinski suva, postoji velika verovatnoća da je vaš organizam dehidrirao. Ne posežite momentalno za kremama ili losionima kako biste rešili problem, preporučljivije je da popijete čašu-dve vode.

GLAVOBOLJA

Glavobolja je često znak da vam je potrebna voda, pa kada je osetite, nemojte piti nezdrave lekove, već hidrirajte svoj organizam.

VRTOGLAVICA

Dehidratacija može takođe izazvati vrtoglavicu i gubitak svesti. Jedna od najočiglednijih znakova dehidratacije je iznenadan gubitak svesti ili ravnoteže kada naglo ustanemo.

11/03/2015 10:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments