Može li kafa da produži život?

09/07/2018 16:31

Može li kafa da produži život?

Kafa je neizostavni deo dana većine svetske populacije.

Ukoliko se ljubitelj ovog crnog napitka, onda morate biti svesni njegovog uticaja na organizam.

Zdrava količina

Sprovedena su brojna istraživanja o kofeinu i njegovom uticaju na zdravlje organizma. Nedavna studija pokazala je koja količina ovog napitka je dobra za zdravlje.

Pogledajte i: Sve što niste znali o kafi

Kako veliki broj ljudi ne može zamisliti svakodnevnicu bez kafe, trebalo bi da poznaje uticaje konzumacije ovog napitka.

Rezultati istraživanja su pokazali da kofein može povećati šanse za duži život. Naime, studija je obuhvatila oko pola miliona Britanaca. Onaj deo ispitane populacije koja pije kafu, ima manji rizik od smrti u odnosu na one koji je ne piju više od decenije.

Pogledajte i: Turska kafa ispija se već 500 godina

Osobe koje su pile i do osam šolja kafe dnevno, zabeležile su podsticaj u dugovečnosti.

Naučnici su otkrili da kafa sadrži oko 1.000 sastojaka koji bi mogli objasniti takav rezultat. Poznat je i podatak da kafa sadrži antioksidanse koji štite ćelije.

Pozitivne rezultate i poboljšanje pokazale su instant kafa, mlevena kafa i kafa bez kofeina. U pitanju je prva velika studija ovog tipa koja je sprovedena, i koja je pokazala rezultate na koji način i koliko kofein utiče na ljudski organizam. Otkriveno je čak, i da kafa pozitivno utiče na osobe koje imaju problem sa prebrzim, odnosno sporim metabolizmom.

09/07/2018 16:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments