Šta sve ukazuje na dehidraciju?

19/05/2021 18:11

Šta sve ukazuje na dehidraciju?

Ključni sastojak koji pomaže izgradnju ljudskih ćelija je voda. Ona pomaže kretanje hrane kroz organizam, u apsorpciji i prenosu hranjivih sastojaka do ćelija, igra važnu ulogu u održavanju temperature tela i ključna je za sve fizičke i mentalne radnje. Za telo je od izuzetne važnosti da ostane hidrirano.

Znakovi koji ukazuju da organizmu nedostaje vode

Glavobolje – dehidratacija utiče na pojavu glavobolja i migrena. A kako bi se ublažili negativni efekti istih potrebno je uneti veće količine vode, pokazala je studija koja je objavljena u časopisu Family Practice​.

Suva koža – studija objavljena u časopisu ​Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology pokazala je da je voda je prirodna hidratantna “krema”. Zato ne treba dočekati da se koža osuši, kako bi shvatili da nam je organizam “suv”.

Glad – stručnjaci ukazuju i da je osećaj gladi jedan od znakova dehidriranog organizma. Isti još kažu i da ako je neko često gladan i ima potrebi nešto da gricka, dodatna čaša vode bi mogla da pomogne.

saznajte još i : Šta sve voda leči?

Osećaj tromosti – studija objavljena u časopisu ​The British Journal of Nutrition​ pokazuje da nedostatak vode može da pojača zbunjenost i umor, a smanji oprez.

Žeđ – ovo prvi prirodni znak tela da mu je potrebna voda, a kada dođe do nje, dolazi do veće koncentracije elektrolita, minerala poput natrijuma i kalijuma, što i izaziva žeđ.

Otežan odlazak u wc – nedovoljno tečnosti može izazvati zatvor. Naime, voda pomaže u celom procesu varenja, uključujući i pražnjenje creva. Live Strong, zato savetuje da ljudi koji pate od zatvora treba da piju dosta tečnosti, jedu hranu bogatu vlaknima i redovno vežbaju.

Promena boje urina – boja urina, koja se smatra normalnom je bledo žuta. Ukoliko se boja promeni i postane tamno žuta siguran je znak da telu treba vode.

Stručnjaci savetuju da bi dnevno trebalo popiti između 11 i 16 čaša vode, a što je u skladu sa smernicama klinike Mejo.Treba znati i da se oko 20 odsto potrebne tečnosti nalazi u hrani kao što je sveže voće i povrće, jogurt i žitarice.

 

19/05/2021 18:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments