Zeleni čaj – pomoć za naš organizam

15/12/2014 15:21

Zeleni čaj – pomoć za naš organizam

Napitak za koji se već vekovima zna i čije se lekovito svojstvo ne dovodi u pitanje je zeleni čaj. Od davnina koristi se kao lek jer pomaže pri ublažavanju simptoma depresije, glavobolja, različitih bolesti kao što su reumatoidni artritis, nekih oblika raka a reguliše i visok nivo holesterola i još mnogo toga.

Nova istraživanja pokazuju i to da zeleni čaj može da pomogne i u poboljšavanju nekih kognitivnih funkcija, posebno sposobnost radnog pamćenja. Takođe, zeleni čaj bi mogao da se koristi u tretiranju demencije i drugih psihičkih poremećaja, tvrde naučnici sa Univerziteta Bazel.

Eksperiment spreveden na ovom Univerzitetu pokazuje da su volonteri koji su konzumirali ekstrakt zelenog čaja pre obavljanja zadatka vezanog za radnu memoriju imali bolje rezultate. Zeleni čaj se pokazao dobar i pri tretiranju gubitka pamćenja koje je uzrokovano psihološkim poremećajima.

zeleni-caj

Koji je najkvalitetniji sastojak zelenog čaja?

Zeleni čaj ima katekin polifenolime u velikim količinama, a od njih najvažniji je epigalokatekin galat koji je doprinosi da zeleni čaj bude veoma snažan antioksidant. Zbog ovog značajnog svojstva, zeleni čaj se uzima za bitnog činioca u borbi protiv raka, jer kao antiokisdant sprečava rast ćelija raka, a takođe štiti i normalne, zdrave ćelije, poboljšava imuni sistem i leči infekcije.

Koja je razlika između zelenog čaja i drugih čajeva?

Svi čajevi nastali su od iste biljke koja nosi naziv “Camellia sinensis“. Međutim, razlika između zelenog čaja i drugih čajeva je u načinu obrade. Listovi zelenog čaja obrađeni su na pari čime se čuva lekoviti sastav ove biljke, dok su ostali čajevi nastali fermentacijom te su oksidanti (kojih ima u zelenom čaju) uništeni. Zbog toga se zeleni čaj smatra zdravijim.

Na koje sve načine možemo osetiti lekovita dejstva zelenog čaja?

Mnogi proizvodi koje koristimo svaki dan u sebi sadrže, u manjim ili većim količinama, i zeleni čaj. Među tim proizvodima su i kozmetički preparati – sapuni, šamponi, kreme, losioni i drugi proizvodi.

Ispijanje zelenog čaja nije jedini način da se on unese u organizam. Oni koji ne žele da piju ovaj čaj mogu naći kapsule sa sastojcima zelenog čaja koje imaju istu funkciju – da održe telo zdravim ili da mu pomognu u izlečenju.

zeleni-caj-listovi

U najzdravijem obliku – listovi zelenog čaja 

Oblici u kojima se danas zeleni čaj nalazi većinom određuju i kvalitet čaja. Tako filter kesice zelenog čaja mogu da sadže prašinu i izlomljene listove zelenog čaja. Zeleni čaj koji je flaširan vrlo često je najmanje zdrav jer je u obradi izgubio neka svoja svojstva. Definitivno najefikasniji zeleni čaj je onaj koji se nalazi u prirodnom obliku, odnosno onaj koji je u obliku lišća, neizmenjen i, što je još bitnije, neobrađen.

filter-caj

Filter kesice često sadrže prašinu i izlomljene listove čaja

Ima li zeleni čaj neke negativne efekte?

S obzirom na to da u sebi sadrži i kofein, mada ne u istoj količini kao kafa, može proizvesti nesanicu ukoliko se pije u velikim kolčinama. To nije ništa ozbiljno niti opasno pa ne predstavlja razlog zbog kojeg bi trebalo da prestanete da ga pijete. Bitno je unositi zeleni čaj u razumnim količinama.

Koja količina zelenog čaja je odgovarajuća za organizam?

S obzirom na to da su njegova negativna dejstva gotovo zanemarljiva, organičenje u količini ne može se postaviti. Individualno treba uzimati onoliko koliko svako ponaosob odredi sebi, ali uzeti u obzir reakciju na kofein, kojeg u malim količinama ima u zelenom čaju.

Naravno, podeljena su mišljenja o količini zelenog čaja na dnevnoj bazi koja je poželjna/ dovoljna/ neophodna. Od mišljenja da tek 10 velikih šolja zelenog čaja dnevno može da zaštiti organizam svojim lekovitim svojstvima, pa do toga da su 2 do 3 šolje i više nego dovoljno, ništa nije pogrešno, a recimo da je zlatna sredina, od nekih 5 šolja dnevno, dovoljna svima da bi, uz odgovarajuću ishranu i način života, bili zdraviji.

15/12/2014 15:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments