Da li je empatija povezana sa genetskim nasleđem?

18/05/2018 15:06

Da li je empatija povezana sa genetskim nasleđem?

Sposobnost poistovećivanja sa drugom osobom i njenim osećanjima naziva se empatija.

Empatija predstavlja vid rezultata, odnosno predstavlja sve ono što smo iskusili, kao i način na koji smo vaspitani.

Koliko je empatija povezana sa genima?

Istraživanja britanskih i engleskih stručnjaka dovela su do novih saznanja. Naime, na empatiju u određenoj meri utiče i genetika.

Ovo otkriće predstavlja značajan korak u razumevanju i izučavanju autizma. Osobe obolele od autizma imaju poteškoća u izražavanju emocija, što se odražava na njihovo ponašanje.

Naučnici s Pasterovog instituta sproveli su studiju u kojoj je učestvovalo više od 46.000 osoba. Studiju je organizovala kalifornijska biotehnološka kompanija “23andMe”, koja pomaže klijentima da uz pomoć genetskih testova istraže svoje poreklo i sklonosti ka određenim bolstima.

Iako ne postoji objektivno merilo za empatiju, studija je bazirana na rezultatima “koeficijenta empatije”. U pitanju su rezultati rešenog upitnika koji napravljen na Univezitetu u Kembridžu, 2004. godine.

Nakon proučenih rezultata upitnika i testiranih genoma 46.000 osoba, koje su analizirane na osnovu uzorka izlučevina iz nosa, naučnici su došli do zaključka da se empatija jednim delom nasleđuje putem gena. Nekoliko desetina varijacija gena povezuje se sa genetskim faktorima. Takođe, genetske varijacije koje smanjuju empatičnost povezane su s rizikom razvoja ekstremne introvertnosti.

Sprovedeno je i istraživanje, po kome su žene te koje pokazuju više empatije u odnosu na muškarce. Ali, sve zavisi od DNK osobe, navode stručnjaci.

18/05/2018 15:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments