Vodič za razvoj karijere tokom studija

18/12/2014 11:01

Vodič za razvoj karijere tokom studija

Za studente Univerziteta u Beogradu, Centar za razvoj karijere pripremio je potpuno novu sekciju sajta VODIČ ZA RAZVOJ KARIJERE TOKOM STUDIJA. Vodič sadrži korisne savete za sticanje navika uspešnih studenata, planiranje vremena, postavlјanje ličnih i akademskih cilјeva i donošenje odluka.

Pored toga vodič pruža niz saveta i preporuka o aktivnostima kojima se studenti mogu priklјučiti shodno godini studija i svojim interesovanjima. Bilo da ste prva, druga, treća godina, ili pri samom kraju studiranja, ovde možete pronaći korisne savete za mnoga pitanja i nedoumice.

Ako ste tek upisali fakultet i našli se pred prvim velikim izazovom i dilemom kako da uskladite sate učenja i spremanja za kolokvijum i ispite, a da vam ostane dovolјno prostora za ostale aktivnosti poput hobija, druženja, izlazaka, dobra vest je da nećete morati da se odreknete svega toga zarad diplome. Najvažnija veština koju pri tom treba razviti jeste veština upravlјanja vremenom. Dobra organizacija svog dana, nedelјe i meseca je preduslov za srećan i zadovolјan život. Vodič sadrži brojne savete na tu i druge slične teme.

Ako ste uspešno položili ispite i upisali drugu godinu, znači da ste savladali osnove dobrog upravlјanja vremenom i spremni ste za nove izazove. Naredna godina, predstavlјa i naredni korak u životu, samim tim tu su i novi izazovi koji se postavlјaju pred vama. Kao što znate, uspešna karijera podrazumeva, pored formalnog obrazovanja, određeno iskustvo iz neformalnog sektora. Pored znanja koje se stekne tokom studija, potrebno je imati ono iskustvo koje će biti od pomoći prilikom budućeg zaposlenja. To su sposobnost saradnje sa različitim lјudima, izgradnja timskog duha i ostalih veština koje poslodavci visoko cene. Uz vodič i Centar sve ovo može biti veoma lako.

Treća godina znači da ste uspešno savladili sve dosadašnje prepreke, ali takođe označava jedan period kada treba ozbilјno razmišlјati o budućim angažovanjima. Dobro pripremlјeno motivaciono pismo i biografija su korak koji vodi ka razgovoru sa poslodavcem. Sve to zahteva razvijene veštine pisane i verbalne komunikacije. Centar omogućava studentima da prisustvuju brojnim radionicama na kojima kroz interesantne sadržaje i uvek raspoložen tim mogu takve veštine razviti na pravi način.

I kada ste došli pri kraj sa studiranjem ili ste već stekli diplomu to i dalјe ne znači siguran posao. Najteži deo posla je tek pred vama. Period sa brojnim izazovima može biti stresan, a traženje posla ni malo lako. Sve dileme sa kojima se suočite na svom putu realizovanja postavlјenog cilјa mogu biti lakše rešene uz poverlјiv razgovor sa savetnikom Centra za razvoj karijere. Pruža vam se prilika da se posavetujete oko svih stvari koje vam nisu dovolјno jasne ili oko situacija sa kojima ne možete lako da se izborite. Sve ono što vidite kao prepreku možete uz korisne savete savladati.

O razvoju svoje karijere treba na vreme razmišlјati i ne čekati situaciju da diploma u ruci bude samo jedno parče papira koje ne znači mnogo bez ostalih veština. Zato, već sa prvim studentskim danima treba preuzeti odgovornost i napraviti važne korake koje će postaviti temelј za sve buduće odluke. Vodič Centra za razvoj karijere će biti uz vas i pomoći vam da rešite sve ono što vam na prvi pogled izgleda nerešivo. Potrebno je samo da ne oklevate i potražite pomoć svaki put kada vam je ona neophodna.

Klјučna uloga Centra za razvoj karijere je da pomaže studentima Univerziteta u Beogradu u razvoju onih znanja i veština koje će im biti od značaja pri zapošlјavanju; da pomogne u sticanju radnog iskustva tokom studiranja i saznanja o svetu poslovanja, te da pripremi studenate za uspešni prelazak na sledeći nivo razvoja karijere nakon diplomiranja.

18/12/2014 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments