Kako da čitate više

25/04/2023 12:19

Kako da čitate više

Da li uspevate da pročitate sve što ste isplanirali za ovu godinu? Da li nekada želite da čitate više ali nekako ne stižete?

Evo kako možete to i da poboljšate.

Definišite razlog zbog kog čitate

Pre nego što počnete, zapitajte se zbog čega čitate tu knjigu. Većina ljudi čita iz dva glavna razloga – zadovoljstva ili znanja.

Poznavanje razloga zbog kojih čitate,  pored toga što će vam pomoći da eliminišete knjige koje nema potrebe da čitate, takođe vas tokom čitanja te knjige podsećaju zbog čega je čitanje bitno.

Čitajte samo ono što vas privlačiknjiga-omiljena

Bilo da čitate beletristiku ili publicistiku, važno je uživati u onome što čitate. Vaši prijatelji mogu preporučiti knjige koje oni vole, ali te knjige ne moraju biti one u kojima vi uživate.

Nemojte čitati samo radi čitanja. Čitanje ne bi trebalo da bude još jedna stavka koju ćete precrtati sa vaše liste zadataka. Čitanje knjiga koje mislite da „treba” da pročitate ili za koje mislite da su dobre za vas će usporiti vaš proces čitanja ako vas ne zanimaju.

Umesto toga , pronađite knjige koje će probuditi vašu pažnju i radoznalost. Videćete da takve knjige čitate brže.

Slobodno preskočite stranicecitanje-knjige-stranice

Kada je u pitanju čitanje zbog ličnog zadovoljstva i znanja, vi donosite svoja sopstvena pravila. Nemojte da vas grize savest zbog preskakanja stranica. Ne morate da pročitate sve stranice u jednoj knjizi . To nije varanje!

Zapravo, preskakanje stranica je produktivnije. Pomaže da brže prođete kroz dosadne ili nebitne delove. Ne gubite vreme čitajući nešto što vam ne služi.

Odustanite od knjiga u kojima ne uživate

Možda ste odabrali knjige koje su u skladu sa vašim ciljevima. Možda ste odabrali knjige koje vas privlače. Ali dok ih budete čitali, možda ipak nećete uživati u određenim knjigama.

Ako ikada shvatite da ne uživate u čitanju određene knjige, odustanite. Zapamtite da čitanje ne treba da bude obaveza.

Odustajanje ne znači da ste osoba koja se lako predaje. Ako odustanete od knjiga koje vam ne pružaju zadovoljstvo, vi tada oslobađate svoje vreme za knjige u kojima ćete uživati.

Postavite cilj

Cilj koji postavite pomaže vam da odredite tačno koliko treba da pročitate u toku jedne nedelje ili čak jednog dana.

Na primer, ove godine želite da pročitate 100 knjiga. Pošto u godini ima 52 nedelje, svake nedelje treba da pročitate bar 2 knjige. Postojanje plana čitanja omogućava da osmislite strategiju, tačnije koliko vremena svakog dana treba da odredite za čitanje i koje informacije su vam potrebne iz svake knjige.

Umesto da prolazite kroz stranice u cilju pronalaženja nečega korisnog, budite pripremljeni i postavite ciljeve.

Na ovakav način ćete se usredsrediti na određene delove knjige i pronaći ćete podatke koji su vam korisni tokom čitanja.

Odredite rok do kada treba da pročitate svaku knjigu

Pre nego što pročitate svaku knjigu, zapitajte se do kada treba da pročitate tu knjigu.

Možda ste primetili da brže pročitate knjige koje pozajmite iz biblioteke u poređenju sa knjigama koje su vaše. To je zato što knjige koje su vaše nemaju nikakav rok, ne morate da ih vratite. Ne postoji nikakvo vremensko ograničenje.

Kada ne postavite vremenski rok do kada treba da pročitate knjigu, tada ne postoji nikakav osećaj hitnosti. A kada nešto nije hitno, onda se odlaže i vaše knjige ostaju na polici netaknute i nepročitane. Stoga je važno da se uspostavi rok.

Neka čitanje bude sastavni deo vaše dnevne rutinecitanje-knjige

Ako vam je čiatanje bitno, bez obzira koliko ste zauzeti vi ćete pronaći i odrediti vreme za čitanje.

Kada je čitanje sastavni deo vaše dnevne rutine, na taj način rešavate problem pronalaženja vremena za svakodnevno čitanje. Određivanje tačnog vremena za čitanje svakog dana smanjuje odugovlačenje. Tako će i drugi biti upoznati sa vašim terminom kada čitate pa vam neće smetati dok čitate.

Unapred pripremite spisak knjiga koje planirate da pročitate

Da bi želja za čitanjem opstala, neka vam je naredna knjiga na dohvat ruke. Ne čekajte prvo da pročitate sve knjige, pa da nakon toga tražite narednu. Nepotrebno ćete utrošiti vreme na potragu za narednom knjigom.

Umesto toga, unapred pripremite spisak knjiga koje planirate da pročitate. Zapišite sve knjige koje želite da pročitate. Dodajte naslove koje su vam preporučili prijatelji i članovi porodice. Posetite obližnju knjižaru i saznajte koji naslovi će vas zaintrigirati. Možete pronaći i preporuke na blogovima i drugim internet stranicama.

Koristite vaše slobodno vreme

Najbolje vreme za čitanje je ujutru pre posla i uveče kada se primirite. Tada vas neće prekidati svakodnevne smetnje koje remete vaše čitanje.

Međutim , ako želite da maksimalno iskoristite svoje vreme za  čitanje , nosite knjigu sa sobom gde god da idete. U toku dana će se dešavati trenuci kada ste slobodni ili čekate u redu. Koristite ovo vreme da nastavite sa  čitanjem.

Pronađite mesto za čitanjecitanje-mesto

Čitanje zahteva punu pažnju i skoncentrisanost. Ako je moguće, pronađite tiho mesto za čitanje.

Čitanje u mirnom okruženju povećava razumevanje. Ne prekida vas spoljašnja buka. Ne morate ponovo da čitate stranice ili pasuse jer ne možete da se setite onoga što ste upravo pročitali.

Zato izaberite dobro okruženje gde možete da čitate. Isključite telefon ili ga sklonite. Zatvorite vrata ako je potrebno. Više ćete pročitati u toku jednog sata skoncentrisanog čitanja nego tokom tri sata čitanja ispunjenog prekidima i smetnjama

Ako je moguće prvo pokušajte da saznate više o uopštenoj sadržini

Ponekad ako pogledate reklamu za film, pročitate sinopsis ili pratite sadržaj koji autor objavljuje putem interneta, omogućeno vam je da brže uplovite u autorov svet.

Na samom početku nećete morati da posvetite puno vremena razumevanju radnje ili likova.

Čitajte zbog značenja a ne reči

Da li vam se nekada desilo da jednostavno čitate reči, ali ne shvatate ništa što knjiga poručuje?

Čitanje knjige „ reč po reč” nije efikasan način čitanja. Neke reči poput „i”, „ili“, „ako“ ne dodaju posebno značenje onome što čitate.  Vaš mozak je pametniji nego što mislite da jeste. Od samo nekoliko važnih reči, mozak može da smisli značenje i razume ono što autor govori nadovezujući se na vaše prethodno znanje i iskustvo.

Osim toga, čitanje reč po reč je dosadno, osim ako čitate da bi ocenili način na koji autor upotrebljava jezik. Umesto toga, možete da pregledate stranicu u potrazi za rečima koje će pomoći da formirate značenje.

Čitajte u slojevima

Čitanje u slojevima je posebno korisno čitaocima publicistike. Umesto da pročitate jednom celu knjigu detaljno, čitajte vašu knjigu iz više puta.

Tako na primer, prvi put bi podrazumevao samo listanje knjige, čitanje sadržaja i nekoliko zaglavlja da bi prvo dobili opšti utisak. Zatim, drugi put bi se odnosio na izbor konkretnih delova knjige koje želite detaljno da proučite.

Pre svakog puta, odlučiti da li vam je potrebno više detalja. Ponekad , možete da razumete podatke i bez čitanja primera.  A moguće je i da vam neki podaci trenutno ne koriste.Zato,  ne treba sve da čitate detaljno.

Dok čitate, budite otvorenog uma

Nemojte kritikovati autora dok čitate knjigu. Neslaganje sa autorom dok čitate smanjuje vaše razumevanje. Nakon što pročitate knjigu, uvek možete da se ne slažete sa autorom.

Takođe, uočavanje gramatičkih i pravopisnih grešaka dok čitate usporava tok čitanja. Iako bi  konstantna loša gramatika mogla da utiče na čitanje, sitne gramatičke i pravopisne greške jedva da mogu da utiču na razumevanje.

Opet, zapitajte se koja je svrha čitanja te knjige. Da li čitate zbog zadovoljstva i sticanja znanja ili čitate radi pronalaženja grešaka i kritikovanja dela?

Čitajte nekoliko knjiga u isto vreme

Ovo zvuči kontraproduktivno. Međutim, ovo može da vam odgovara ako sprovodite istraživanje ili želite brzo da prikupite podatke o nekoj temi. Neke knjige pružaju slične podatke. Čitanje nekoliko knjiga u isto vreme omogućava da brže sagledate različita viđenja jedne iste teme.

Čak ako čitate beletristiku, možete čitati knjige iz jednog serijala u isto vreme. To će vam omogućiti da zapamtite podatke o radnji i likovima.

25/04/2023 12:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments