Kako efikasno hvatati beleške

11/09/2014 16:00

Kako efikasno hvatati beleške

Bilo da ste u srednjoj školi, na fakultetu, ili na poslovnom sastanku, efikasno hvatanje beležaka je veština koja vam je definitivno potrebna. Ukoliko pratite ove jednostavne korake, naučićete kako da hvatate beleške, a pritom i da učite.

1. Pripremite se

Donesite na predavanje sav materijal koji vam je potreban – pribor za pisanje, markere, praznu svesku, a ukoliko koristite laptop, napunite bateriju pre toga ili sedite blizu utičnice. Samo imajte u vidu da su istraživanja na Prinston Univerzitetu dokazala da beleške koje zapišemo rukom pamtimo lakše nego kada kucamo na laptopu.

Sedite na mesto gde ćete bez problema da čujete predavača.

Ukoliko je to moguće, prelistajte materijal sa prethodnog predavanja – bićete upoznati sa materijom i lakše ćete je razumeti.

2. Budite aktivan slušalac

Kada hvataju beleške, nekim studentima misli lutaju i bez razmišljanja zapisuju svaku reč. Ovo je pogrešno zato što tako propuštate odličnu priliku da naučite to što zapisujete. Zato bi trebalo da aktivno slušate šta predavač govori i da shvatite suštinu toga.

3. Nemojte se plašiti da postavite pitanje

Kada nešto ne razumete, samo zabeležite u svesci da vam nije jasno i na kraju predavanja pitajte profesora da vam objasni. Nemojte se plašiti da pitate, jer profesor zato i jeste tu, a kraj predavanja se obično završi tako što profesor da mogućnost da pitate ako vam nešto nije jasno.

4. Fokusirajte se na ključne reči i koncepte

Ne morate zapisivati svaku reč, ponekad je dovoljno zapisati samo najbitnije informacije, a ostatak možete da dopunite – na primer datume, imena, definicije, teorije i slično. Za više informacija možete da koristite udžbenik.

5. Koristite skraćenice

Prosečan student zapiše trećinu reči za jednu sekundu, dok prosečan govornik izgovori dve trećine reči u sekundi. Zbog toga bi trebalo da stvorite svoj sistem skraćenica koje ćete koristiti da biste brže pisali. Ukoliko ipak ne možete dovoljno brzo da pišete da biste zapisali sve što vam je potrebno, možete da snimite predavanje telefonom ili diktafonom.

6. Dopunite beleške

Nakon predavanja možete da dopunite svoje beleške informacijama iz knjige ukoliko mislite da je to potrebno, a skraćenice možete da zamenite celim rečima jer će vam tako biti lakše da učite. Dopunjavanjem možete da razjasnite nešto ukoliko vam nije jasno. Osim toga, možete da obeležite markerima ono što smatrate da je bitno.

7. Pročitajte beleške

Uvek je dobra ideja da pročitate beleške na kraju dana ili nakon predavanja da biste lakše zapamtili informacije. Ne morate da učite – samo prođite kroz njih.

11/09/2014 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments