Ostanite motivisani!

12/09/2022 15:21

Ostanite motivisani!

Motivacija je pokretač, a prilično je teško biti i ostati motivisan tokom cele godine.

Dešava se da studenti izgube fokus i da sve teže prihvataju obaveze.

Kako ostati motivisan?

Mnogima se verovatno desio gubitak želje za učenjem. Evo kako da je povratite i kako da ostanete motivisani tokom cele godine.

Pohvalite sebe

Nemojte biti previše samokritični. Kada vam nešto ne uspe, setite se i fokusirajte se na trenutke u kojima ste bili uspešni. Uverite sebe da ćete uspeti ponovo, jer hoćete.

Postavljajte sebi pitanja

Postavite sebi pitanje: Zašto je potrebno da sad naučim ovu materiju?

Objasnite sebi da iako ne izgleda tako, svaka naučena lekcija i svako novo saznanje će jednog dana doprineti tome da se pokažete u što boljem svetlu.

Odredite ciljeve

Sve je lakše ukoliko imate jasno određene ciljeve. Odredite koje ispite želite da položite u narednom roku i zapišite ih. Služiće vam kao podsetnik – Koliko još toga treba da postignem da bih ostvario/la cilj?

Aktivni na predavanjima

Ukoliko na predavanju ne obraćate pažnju na materiju o kojoj profesor govori, gradivo koje budete učili za ispit biće vam nezanimljivo i teško za pamćenje. Fokusirajte se na lekciju koju profesor predaje na sledećem predavanju, to će vam olakšati učenje, jer će vam materija već biti poznata.

Greške su lekcije

Analizirajte svoje postupke, uvidite greške koje ste napravili i krenete iz početka, sa novim planom aktivnosti koji ste osmisli.

Pune baterije

Ukoliko se fokusirate samo na učenje, postaćete iscrpljeni i motivacija će izostati. Slobodne trenutke iskoristite u društvu prijatelja, porodice i dragih ljudi. Zabavite se i odmorite od fakultetskih obaveza.

12/09/2022 15:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments