Fudbal i filmska industrija: predlog ostvarenja

25/06/2021 14:48

Fudbal i filmska industrija: predlog ostvarenja

U skladu sa aktuelnim sportskim događajem, Evropskim prvenstvom u fudbalu, predlažemo vam filmove i serije koje se bave fudbalom i kao igrom, ali i ga prikazuju i kao metaforu života. Mejstrim su svakako “Goal” i “Montevideo, Bog te video”, a u nastavku još par njih, kojima možete upotpuniti znanje, ali i ispuniti vreme.

Escape to Victory

Film reditelja Džona Hjustona, koji je radnju smestio u ratnu 1942. godinu i okupirani Pariz. Centar dešavanja je fudbalska utakmica između reprezentacije Nemačke i tima sklopljenog od ratnih zatvorenika. Film je inspirisan istinitim događajem iz Ukrajine.

Mean Machine

Za one koji su voleli “Dve čađave dvocevke” i “Sneč”. Film Berija Skolnika je priča o nekadašnjem kapitenu reprezentacije Engleske Deniju Mijanu. On naime, završava u zatvoru, gde je kompromitovan , a kako bi se spasio položaja u koji je došao stražarima pomaže da se spreme za takmičenje. Učestvuje u sastavljanju tima od zatvorenika i čuvara, a upravniku zatvora se ideja dopala, ali onda počinje haos.

Dream Team

Ovo je serija od 419 epizoda spakovanih u deset sezona. Prati se uspon kluba iz izmišljenog grada Harčestera. Serija se ne bavi samo fudbalom, obeležena je dramom i zapletom, gotovo kao oni u latino-sapunicama.

Više od igre

Gotovo najpoznatije delo jugoslovenske kinematografije, filmskih velikana Slobodana Stojanovića i Zdravka Šotre iz 1977. godine. Film je smešten u period između  1931. do 1941. godini, u izmišljenom gradiću. U toj maloj varoši glavna zanimacija je fudbal i rivalstvo među Građanskog i Radničkog. Uz fudbal, serijal od devet epizoda, bavi se i otporom prema okupatorima i odlazak sportista u Partizane.

Purely Belter

Film o ljubavi prema fudbalu, reditelja Marka Hermana iz 2000. godine. Bavi se sudbinu dvojice tinejdžera iz Nukasla koji na sve načine pokušavaju da dođu do sezonskih karata za svoj klub. Uz nevolje sa okolinom, ulaze i u problem sa zakonom. Poznavaoci tvrde da ovaj film  ukazuje na probleme modernog fudbala.

Diego Maradona

Dokumentarni film HBO najkontroverznijem delu života najkontroverznije fudbalske ikone. U ovom filmu su i do sada neobjavljeni snimci i fotografije Maradone dok je bio u Napoliju. Ukratko film o čoveku koji je za kratko vreme prošao od božanstva do kompromitovane ličnosti.

The Damned United

Priča o najvećem engleskom treneru Brajanu Klafu. Film Toma Hupera iz 2009. godine baziran je na istoimenoj knjizi Dejvida Pisa.Bavi se sudbinom trenera u Lids junajtedu 1974. godine, a koja je trajala svega 44 dana 1974. godine.

25/06/2021 14:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments