Knjige koje morate pročitati do kraja studija

11/05/2018 15:04

Knjige koje morate pročitati do kraja studija

Dvadesete su posebne godine, godine koje se posvećuju studijama, učenju, proučavanju, uživanju i zabavljanju. U dvadesetim godinama još uvek nismo sigurni šta tačno želimo od života, i to je sasvim u redu. Svaki period života ima svoje čari, tako da nakon zabavnih dvadestih slede one malo ozbiljnije i svesnije, tridesete.

Postoje čuvene fraze i citati “knjiga je čovekov najbolji prijatelj” i “čovek koji čita proživeo je na hiljade života, dok onaj koji ne čita, živi samo jedan”, a u to ime, predstavljamo vam listu naslova knjiga koje bi trebalo pročitati u toku dvadesetih. Ovi naslovi prikazuju neke sasvim drugačije uglove gledanja na svet.

Mali Princ, Antoan de Sent Egziperi

Za psihičko zdravlje svake osobe, potrebno je uvesti deo detinjstva u zrele godine. Knjiga koju psiholozi preporučuju, pogotovo u periodu dvadestih godina svakako je “Mali princ”. U pitanju je knjiga i za decu i za odrasle, koja na pravi način predstavlja ljubav.

Sidarta, Herman Hese

U pitanju je knjiga o čoveku koji živi u periodu antičke Indije, a koja govori o duhovnom putovanju ka zrelosti jednog čoveka.

Bog malih stvari, Arundati Roj

Priča prati imućnu indijsku porodicu tokom 1969. godine, i predstavlja način na koji je jedan dan promenio čitavu sudbinu ove porodice. Knjiga sadrži male i važne životne priče, koje vode u neočekivanom smeru. Roman je osvojio Bukerovu nagradu.

Kratki i čudesni život Oskara Vaa, Junot Dijaz

Ovaj roman osvojio je Pulicerovu nagradu 2008. godine. Priča se bavi kulturoškim okvirima u toku odrastanja dominikanskog imigranta i predstavlja način života u novoj sredini sa različitom tradicijom i kulturom.

Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski

Roman Fjodora Dostojevskog smatra se najvećim delom ruske književnosti. Upečatljiva priča, o borbi protiv nihilizma popularnim među ruskim intelektualcima i priča o Raskoljnikovu, ovo je klasik koji ne smete propustiti.

Ana Karenjina, Lav Tolstoj

Priča o hrabrosti, porodici, društvu i tragičnoj ljubavi. Nakon što pročitate roman, shvatićete zašto ga je Vilijem Fokner nazvao “najboljim napisanim delom”.

11/05/2018 15:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments