Simptomi depresije na koje treba obratiti pažnju

03/07/2018 14:46

Simptomi depresije na koje treba obratiti pažnju

Depresija je nažalost, česta pratnja modrnog društva i čest uzročnik samoubistava i zdravstvenih tegoba.

Iz godine u godinu, broj ljudi koji pate od depresije je u porastu.

Veliki broj pojednica nikad ne dobije adekvatnu pomoć i podršku, kako od stručnog lica, tako ni od porodice, ni od prijatelja.

Osobe koje pate od depresije, na različite načine manifestuju simptome. Posledice depresije nisu samo tuga i apatija, već i bes i potištenost.

Većina, u strahu od mišljenja okoline, verovatno neće potražiti stručnu pomoć, što vremenom može dovesti do većih problema.

Veoma je važno na vreme uočiti depresivno stanje. Ukoliko osoba ne pokazuje simptome, postoje uočljive promene koje mogu ukazati da nešto nije u redu.

Promene obrasca ponašanja

Spavanje

Ukoliko se obrazac spavanja naglo promeni, to može biti znak depresije. Pravilan i redovan san važan je za normalno i zdravo funkcionisanje organizma. Ako dođe do nedostatka istog, depresivne osobe nemaju kad da se psihički odmore.

Fizičke promene

Fizičke promene u smislu naglog gubitka ili dobitka na kilaži, mogu predstavljati, odnosno ukazivati na depresiju. Neke osobe beg će potražiti u hrani, dok će je druge izbegavati. Stručnjaci navode da depresija utiče na deo mozga koji je zadužen za zadovoljstvo i kontrolu apetita. Pa, ukoliko dođe do takvih naglih promena, reč je o sigurnom alarmu.

Nedefinisane misli

Kako je depresija povezana sa kognitivnim funkcijama, vrlo je moguće da će se odraziti kroz usporeno razmišljanje i teško odlučivanje. Slab fokus, zaboravnost i isključenost, stanja su uzrokovana depresijom.

Preterana briga

Prevelika i prečesta posvećenost određenom dogđaju dovodi do negativnih osećanja. To u velikoj meri povećava rizik od depresije, a konstantna priča o jednoj te istoj stvari može vas načiniti napornim društvom.

Slaba socijalna interakcija

Ako osoba koja je uglavnom vesela i druželjubiva, postane “preko noći” neko ko se povlači iz društva i zahteva samoću, to može predstavljati signal za depresiju. U pitanju je uobičajena stvar kod depresije, društvena izolacija.

03/07/2018 14:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments