Kako da pripremite svoje telo za učenje

26/01/2017 16:29

Kako da pripremite svoje telo za učenje

Kako bismo se što brže adaptirali na promenjlivo okruženje u kome živimo, potrebno je da naučimo kako da se pripremimo za učenje.

Ove metode pripremanja možete primeniti za bilo koji vid učenja kojim nameravate da proširite svoje znanje, bilo da su u pitanju i neki prosti zadaci. Na taj način ćete apsorbovati informacije mnogo brže, tačnije i efikasnije.

pisanje olovka lekcija

1. Dobro se naspavajte

Često problem nije u tome šta treba da učite ili u tome na koji način učite, već u tome da se jednostavno niste naspavali, te vaš mozak ne može da upije toliko informacija koliko mu pružate. Postarajte se da se dobro naspavate ukoliko želite da vaš mozak upije što više informacija. Nije dovoljno da popijete šolju kafe više. Dakle, obustavite učenje u kasne noćne sate i umesto toga otiđite u krevet ranije kako biste se naspavali i otvorili prostor za nove informacije u vašem odmornom mozgu.

Studije su zapravo otkrile da naš mozak za vreme spavanja prolazi kroz proces detoksikacije. Kada ne spavamo dovoljno, naš mozak je prosto pretrpan toksinima koji mu onemogućavaju da pravilno funkcioniše.

jutro

Ipak, količina sna zavisi od vašeg organizma. Većini odraslih se preporučuje 7-8 sati spavanja, mada je nekima potrebno više, a nekima manje. Trebalo bi da se osećate budni i orni ceo dan bez pomoći kafe. Ukoliko ste umorni pre 16h ili 17h, verovatno ne spavate dovoljno ili spavate previše.

2. Jedite dovoljno

Kada ste gladni, vaš mozak teže apsorbuje informacije. Teže je fokusirati se na stvari kada je vaš stomak prazan. Postarajte se da unosite dovoljno hrane tokom svih obroka. Možda ne bi bilo loše da užinate nešto zdravo dok učite.

Jako je važno i da se hranite zdravo. Brza hrana ne obezbeđuje vašem organizmu dovoljno nutrijenata za pravilno funkcionisanje organizma. Užinajte bademe, šargarepe ili nešto slično što će vam pomoći da ostanete fokusirani umesto da se najedete i umorite.

3. Pijte puno vode

Vaš organizam najbolje funkcioniše kada je dobro hidriran. Kada ne unosite dovoljno vode, jednostavno ne možete da se usredsredite na ono što učite. Žeđ vas lako može omesti, bilo da ste toga svesni ili ne. Žeđ čak može dovesti i do glavobolje koja će otežati vaše učenje.

koliko-je-voda-bitna

Količina vode za hidraciju nije ista za svačiji organizam. Neka gruba procena jeste da treba da uneste oko osam čaša vode dnevno (2 litre vode). Najbolji način da utvrdite da li unosite dovoljno vode jeste da obratite pažnju na svoju mokraću. Ukoliko je bleda ili providna, unosite dovoljno vode. Ukoliko je tamnija, to znači da bi trebalo da unosite više vode.

4. Vežbajte

Sigurno već znate da je vežbanje dobro za vaše zdravlje iz više razloga, ali da li ste znali da vežbanje može da vam pomogne da brže učite? Neke studije su pokazale da lagane vežbe za vreme učenja mogu da ubrzaju učenje. Ljudima koji su navikli da budu fizički aktivni je teško da dugo sede i da se fokusiraju na učenje, tako da se za njih preporučuje i vežbanje tokom učenja.

Na primer, probajte da šetate naokolo po sobi dok čitate svoj udžbenik. Snimite svoja predavanja i preslušavajte ih dok vežbate u teretani. Opcije su mnogobrojne. Samo vodite računa da ne preterujete sa vežbanjem.

ucenje stres olovka

5. Naučite mozak da uči

Brzo učenje je nešto za šta morate istrenirati svoj mozak. Ojačajte fokusiranje tako što ćete sprovoditi složenije zadatke bez pauza (čak i ako su nepovezani). Izdvojite vreme koje je samo za učenje i vodite računa da vas tokom tog vremena niko ne ometa. Najvažnija stvar je da učinite sebi učenje zabavnim. Na taj način će se vaš mozak sam truditi da uči, a vi se nećete toliko umarati.

Najbolje je da prvo počnete sa predmetima koje volite, a kada vaš mozak savlada veštine učenja, moći ćete da ih primenite i na one predmete koje baš i ne volite.

26/01/2017 16:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments