Ove greške uspešni studenti ne prave!

08/08/2017 21:44

Ove greške uspešni studenti ne prave!

Iako svako od nas ima svoje male rituale i navike prilikom učenja, mnogi psiholozi saglasni su u tome da ipak postoje neka univerzalna, zlatna pravila koja čine studente i đake produktivnijim. U nastavku pogledajte koje su to navike pogubne kada je učenje u pitanju.

“Kampanjsko učenje”

Vrlo dobro nam je svima poznat ovaj naziv i vrlo verovatno smo se već susreli s tzv. “kampanjcima” koji dvadeset minuta pred predaju seminarskoj mahnito kuckaju poslednje redove svog rada ili žvrljaju domaći po svesci tik pred početak časa… Prava istina jeste da ovakvo rešavanje zadataka donosi mnogo više stresa od planiranja unapred.

Takođe, psiholozi tvrde da je kampanjski način rada manje produktivan i da učenik tom prilikom “odrađuje” posao i ne daje sve od sebe. Takođe, prilikom kampanjskog učenja, prevelika količina informacija može da ima samo kontraproduktivan efekat. Zlatno pravilo ovde glasi: dobra organizacija je pola posla. Ukoliko sve obaveze uradite na vreme, nećete biti pod stresom i daćete mnogo bolje rezultate.

ucenje knjiga naocare

Razbuđivanje kafom

Koliko god da je kofein zdrav, u šta su nas mnogo puta uverila mnogobrojna istraživanja, prevelika konzumacija može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Ukoliko ostetite da vam se spava, napravite pauzu od 20 minuta, nemojte odmah da posežete za petom šoljicom kafe!

Celonoćno učenje

Svima se sigurno makar jednom desilo da su celu noć proveli nad knjigom. Sigurno se vrlo dobro sećate narednog jutra, kada se nenaspavani i mrzovoljni išli na ispit. Nespavanje, jednako kao i ogromna količina kafe, može da ima ozbiljne posledice po zdravlje. Zato, ovde može da se upotrebi isto pravilo kao s greškom broj 1: dobra organizacija je pola posla.

Ah te društvene mreže!

Dok pišete seminarski ili pretražujete Internet stranice u potrazi za odgovorom na neko ispitno pitanje, pored, u jednom tabu otvoren je i Facebook nalog. Nekoliko minuta kasnije uhvatili ste sebe “skrolujete” po Facebook zidu i četujete sa kolegom žaleći se koliko imate da učite? Ovaj scenario nam je svima poznat i vrlo je jasno koliko je ovaj sistem neproduktivan. Zato, pre početka učenja, izlogujte se sa svih društvenih mreža i ugasite wi fi!

Učenje u spavaćoj sobi

Iako ovaj način učenja deluje preudono, ono je zapravo odličan put ka prokrastinaciji. Pažnju vam može odvući toliko stvari, a jedna od njih svakako je i udoban, mekani krevet i vrlo lako možete zaspati. Ukoliko nemate radni sto nad kojim možete da spremate ispit, bolje izaberite da idete u čitaonicu ili biblioteku. Povedite i kolege, jer svakako tamo ne možete mnogo da pričate!

Ignorisanje problema

Kada nešto ne shvatate ili ne možete da razumete, vi jednostavno prekočte taj pasus? I onda, na ispitu dobijete baš to pitanje? Iz tog razloga, pokušajte da nađete odgovor na sve što ne razumete. Pored Interneta i dodatne literature, uvek možete da se konsultujete sa kolegama, asistentima i samim profesorima.

Nerviranje zbog neuspeha

Iako ste dali sve od sebe, uspeli ste da padnete ispit? Ne brinite, svako pravi greške. Nema potrebe da se oko toga mnogo nervirate. Takođe, nemojte da dozvolite da vam neuspeh utiče na samopouzdanje. Pokušajte da shvatite gde ste pogrešili i da tu grešku u narednom ispitnom roku ispravite!

08/08/2017 21:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments