Neuspeh kao početak ličnog razvoja

25/03/2015 10:03

Neuspeh kao početak ličnog razvoja

Mogli bismo reći da je neuspeh sastavni deo onoga što nas čini ljudima. Niko nije savršen. Samim tim, mnogo puta u životu će se desiti da nam se planovi ne odvijaju onako kako bismo želeli.

Suočavanje sa neuspehom može biti veoma teško, ali to je istovremeno izuzetna prilika da se nešto novo nauči.

Ima pojedinaca koji svoje padove posmatraju na drugi način. Oni tvrde da se izvanredne stvari dešavaju kada se desi neuspeh. Trebalo bi da se ugledamo na njih jer pad je od ključnog značaja za naš individualni razvoj.

Postoje tri taktike koje treba uzeti u obzir kako bi se neuspela veza ili karijerni pad preobratili u sredstvo ličnog razvoja i motivacije.

Odlučite šta je ono što vam zaista znači 

devojka

Kada vam se jedna vrata zatvore, neka to bude znak da treba da otvorite druga vrata

Umesto da dozvolite da vas neuspeh obori i da zbog toga klonete, posmatrajte stvari iz drugog ugla. Kada vam se jedna vrata zatvore, neka to bude znak da treba da otvorite druga vrata, ona iza kojih će vam se ukazati  bolje prilike.

Kada vam se sve sruši, počnite iz početka. Kada nemate ništa, to vam daje slobodu da pronađete ono što vam zaista znači i što stvarno želite da postignete u životu.

Vreme je nešto što svima nama uvek nedostaje. Onda kada ste svoje dragoceno vreme potrošili na nešto što nije dalo očekivane rezultate, shvatićete koliko je važno da znate šta želite i da samo tome posvetite svoje vreme.

Učite iz svojih grešaka

Za lični razvoj najbolje su one lekcije koje dobijete iz prve ruke. Proces uočavanja greške predstavlja moćno sredstvo koje vam omogućava da  postanete uspešniji u budućnosti.

Ovde je najteži zadatak ne dozvoliti razočarenju da vam stane na put i da utiče na vašu sposobnost da racionalno procenite situaciju. Preuzmite odgovornost za svoje izbore i uvek imajte na umu da se greške svima dešavaju. Kada ste na dnu, jedino što možete da učinite je da ustanete i krenete napred.

Učenje iz sopstvenih grešaka nije nimalo lako, ali je izvodljivo. To zahteva vremena. Dozvolite razočarenju da se smiri, prežalite svoj gubitak i krenite dalje.

Koračajte napred 

hodanje

Morate načiniti prvi korak i ne smete dozvoliti neuspehu da vas savlada

Suočavanje sa greškom ili neuspehom uči vas kako da nastavite dalje, čak i onda kada vam se čini da se ništa u životu ne odvija po planu. Da biste se razvili kao osoba, moraćete da naučite da primite udarac, da ga prebrodite i da ponovo stanete na svoje noge.

Budite uporni i motivaciju pronađite upravo u neuspehu sa kojim se suočavate. Na kraju, najponosniji ćete biti na ona dostignuća za koja ste morali najviše da se trudite.

Put kojim ste prošli učiniće vas snažnijom osobom, ali pre toga morate načiniti prvi korak i ne smete dozvoliti neuspehu da vas savlada.

Ono što vam se čini kao kraj vaših snova, može biti samo promena pravca ka nečemu boljem. U svakom slučaju, to ne možete znati dok ne pokušate ponovo. Ljudi su izdržljivi. Kada vas zadese nedaće, težinu takvih okolnosti moći ćete da okrenete u svoju korist tako što ćete, uprkos saznanju da su okolnosti nepovoljne, odlučiti da krenete napred.

Periodi padova su neminovni. Ipak, to što ste posustali ne znači da treba da odustanete. Život je proces sačinjen od pokušaja i grešaka. Neka vas vaše greške učine predanijom, odlučnijom i izdržljivijom osobom. Iskoristite ih za formiranje sopstvene ličnosti i ne dozvolite da vam one određuju budućnost.

25/03/2015 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments