Promena fakulteta: Da li je u redu predomisliti se?

19/05/2022 16:27

Promena fakulteta: Da li je u redu predomisliti se?

Ponekad nije lako odlučiti se za fakultet. Situacija jeste malo bolja u odnosu na period izbora srednje škole, kada u tom uzrastu zaista imate legitimno pravo da ne znate čime biste želeli u budućnosti da se bavite. Međutim, u uzrastu upisa na fakultet društvo, a pogotovo roditelji, očekuju određenu zrelost i stabilnost pri odlučivanju.

Greške se zaista dešavaju

Ovde postoje dve varijante. 

U prvoj se pogrešna odluka primeti već tokom početka studiranja, kada je lakše napustiti sve, o tome obavestiti koga bi trebalo, ispisati se i sačekati naredni upisni rok za željeni fakultet.

U drugoj varijanti, ta odluka se prolongira, pa se neretko desi da se fakultet napusti na trećoj, ili na četvrtoj godini studija. Te godine okolina lako okarakteriše kao gubljenje vremena, neretko traže izgovore u tome da niste učili, da se niste dovoljno trudili, da ste fakultet zapustili zbog izlazaka i putovanja ili zbog emotivnog partnera, ili odluku prosto pripisuju, navodno, nezreloj odluci da sa „težeg“ fakulteta pređete na „lakši“, što je za njih linija manjeg otpora.

Šta je istina?

Naravno da roditelji mogu da budu u pravu ako su navedeni razlozi ipak ti koji su uticali na odluku i zastoj ispunjavanja fakultetskih obaveza. Ali su vaš izbor.

„Druga strana medalje“ može da pruži i sledeće scenarije: izabrani fakultet (smer) vam se ne sviđa, ne ispunjava vaša očekivanja, ima zaista previše obaveza koje su prezahtevne, profesori/ke su nedovoljno posvećeni/e, može da se dogodi sukob sa profesorom/kom zbog koje vas kinji i teže prolazite predmet, a može da se desi da ste u međuvremenu otkrili smer koji ste prethodno želeli da upišete, ali niste pronašli informacije o njemu.

Šta uraditi?

Naravno da je odluka o promeni fakulteta legitimna. 

Prvo, pre finalne odluke, savetujemo da preispitate sebe i da budete iskreni o razlozima zbog kojih želite da napustite fakultet. Niste svesni do kakvih unutrašnjih otkrovenja možete doći, pa i do onih da u stvari ne želite da studirate, već da se prijavite na onaj konkurs za posao koji ste videli pre dva dana.

Morate biti spremni da ćete proći kroz razna pitanja unutar svoje porodice, pogotovo ukoliko finansijski zavisite diretkno od njih, što je najčešće slučaj; budite spremni da će potrajati dok se sve ne završi papirološki i da ćete morati da prođete još jedan krug čekanja na prijemni, učenje, pa opet čekanje i privikavanje. 

Naravno, sve je to minimalno ukoliko je to vaša želja.

Da ne bi sve bilo više crno, imajte na umu da roditelji mogu da imaju razumevanja i da vas podrže, jer dugoročno gledano i njima je vaše obrazovanje bitno, a ono će ići neosetno ukoliko ste vi tamo gde bi trebalo i gde su vaši afiniteti.

19/05/2022 16:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments