Koji fakultet upisati?

12/09/2014 11:56

Koji fakultet upisati?

Ovo je jedno od najvažnijih pitanja u vašem životu, a imate relativno malo vremena da date odgovor na njega. Od toga koji fakultet ćete upisati uglavnom zavisi i to čime ćete se u životu baviti. Odabrati odgovarajući fakultet znači odabrati ono što volite i čemu ćete se posvetiti narednih četiri ili više godina.

Da biste lakše doneli odluku, potrebno je da poznajete sebe i da znate šta želite.

Jedan od faktora koji utiče na tu odluku je i vaša svest o tome kakav ste učenik i kakav je vaš kapacitet. Treba da uzmete u obzir svoja interesovanja i izabrati fakultet na kome ćete najbolje moći da iskoristite svoj potencijal i steknete potrebna znanja. Srednja škola je jedna stepenica više ka fakultetu koja treba da vas usmeri i da vam do znanja u čemu ste dobri, a u čemu ne, i da na osnovu toga odlučite šta ćete da upišete.

Pogledajte još: Test profesionalne orijetacije – Upis na fakultet

Drugi faktor koji utiče na vašu odluku je vaše mišljenje o određenom fakultetu i da li vi smatrate da je to pravi izbor za vas. Neki od nas znaju od malena koji fakultet će upisati, a neki od nas ne znaju do poslednjeg trenutka. Bitno je verovati svojim instinktima i možete da porazgovarate sa svojim roditeljima i prijateljima o tome šta vi mislite.

Treći faktor su, nažalost, finansije. Finansije imaju veliku ulogu u vašem odlučivanju, i ponekad od toga da li smo upali na budžet ili ne, zavisi da li ćemo upisati fakultet koji želimo. Cene školarina nisu nimalo naivne za samofinansirajuće studente, ali ukoliko se vi tu pronalazite, pokušajte da pronađete neko rešenje za taj problem. Neki studenti pronađu honorarni posao da pomognu roditeljima pri plaćanju školarine, dok drugi uzmu studentski kredit. Sve ovo nije nimalo lako, i iz tog razloga se treba dobro pripremiti za prijemni ispit i potruditi se da ga uradite što bolje da biste upali na budžet.

Izbor fakulteta će odrediti dalji tok vašeg života, i zato pri donošenju te odluke treba pažljivo izvagati prednosti i mane, želje i mogućnosti, a zatim doneti pravu odluku zbog koje se nećete kajati kasnije.

12/09/2014 11:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments