Kako da kažete – “Ne”?

22/08/2018 15:31

Kako da kažete – “Ne”?

Postoje situacije, čak su i česte, kada poželimo da neke ponude odbijemo, ali iz ljubaznosti ih prihvatimo i “uvalimo” se u probleme.

Ukoliko nešto ne želite da uradite i ako ste zatrpani sopstvenim obavezama, a prihvatanje dodatnih ponuda oduzima vreme koje vam je potrebno da ostvarite te obaveze, naučite ljubazno da kažete “ne”.

Ljubazno odbijanje

Pored toga što nas brine da će odbijanje narušiti odnos sa određenom osobom, takođe ne želimo da razočaramo nekog ili nam je teško da razlučimo šta je važno da uradimo i zato uglavnom odgovaramo sa – da.

Međutim, ljudi poštuju osobe koje na ljubazan način umeju da kažu -ne.

Stručnjaci navode da je mnogo bolje i ljubaznije ukoliko jasno naglasite -ne, nego da ponudu prihvatite nevoljno i tako protraćite svoje i tuđe vreme.

Morate u svesti razdvojiti tu odluku od odnosa koji imate sa osobom kojoj treba da kažete ne.

Evo kako:

Napravite pauzu. Tišina, pogotovo ona koja traje malo duže, može biti neprijatna, a pružiće vam i potrebno vreme da razmislite.

Izgovorite mekano ne ili „Ne, ali…“ – zatim predložite nešto drugo.

“Razmisliću, pa ću ti javiti” – na ovaj način kupujete vreme kako biste razmislili šta možete i želite.

Stavite drugoj osobi do znanja da prihvatanje njenog predloga znači da morate da kompromitujete neke druge stvari.

Odbijte kroz humor ili neku zanimljivu foru poput: “A, da li bi ti na planinarenje sa mnom ili možda na maraton?” Naravno, da ne.

Možda bi prihvatanje nekog predloga učinilo da se bolje osećamo u trenutku, ali bismo ubrzo postali nezadovoljni, a onda bi se javilo i kajanje. Umesto da se kajete i razmišljate šta bi bilo dobro za druge, fokusirajte se na ono što je dobro za vas.

22/08/2018 15:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments