Kako ostvariti dobre rezultate na ispitu?

20/10/2022 16:41

Kako ostvariti dobre rezultate na ispitu?

Ispit, kod većine studenata, stvara nervozu, a nervoza nije dobar saučesnik znanju niti uspehu.

Naime, čak i kada znate odgovore, nervoza, strah i stres će ih zamagliti.

Kako uspeti?

Izvucite pitanja ili ih pažljivo upišite, a zatim dajte sebi vremena i duboko udahnite. Pogledajte pitanja.

Pročitajte pitanja

Pročitajte sva pitanja, pre nego što se bacite na rešavanje prvog. Na ovaj način ćete postati svesni težine pitanja, kao i vremena koje imate da ih rešite, te pravilno rasporedite.

Pogledajte još: Saveti za bolje učenje i pamćenje

Birajte

Kada završite sa prvim korakom, odvojite minut kako biste razmislili od kog pitanja je najbolje početi.

Dobro razmislite o odgovorima

Stručnjaci tvrde da je od velike važnosti vreme koje ste odvojili za razmišljanje o odgovoru. Naime, reč je o bitnom faktoru uspešnog odgovaranja. Ukoliko je odgovor dobro promišljen, nalazite se na putu dobre ocene. Probajte s ključnim rečima, koje vam mogu poslužiti kao putokazi tokom odgovaranja.

Pogledajte još: Kako pobediti nervozu pred ispit

Jasni i precizni podaci

Kada završite sa pisanjem odgovora, proverite da li su svi podaci tačni – nazivi, datumi i slično. Često se tokom odgovaranja i dužih odgovora, pa čak i diskutovanja s profesorima, zaborave bitni elementi.

Urednost

Ne želite da u ključnom momentu tokom ispita, izgubite iz “vida” potrebnu informaciju, jer ne možete da pročitate sopstveni rukopis, a u momentu ste zaboravili šta ste želeli da kažete? Događa se. Pogotovo kada je reč o pismenim ispitima, gde profesori čitaju vaše odgovore. Zato, vodite računa o urednosti i čitko pišite. Neurednost može da vas košta ocene.

Odgovorite na svako pitanje

Pređite sva pitanja i prelistajte ceo test. Verovali ili ne, mnogi studenti to ne rade, pa često propuste upute ili pitanja koja se nalaze na poslednjoj stranici testa. Potrudite se da odgovorite na svako pitanje, pa makar i prostom rečenicom, iako ne znate odgovor. Ukoliko ste učili, gradivo vam je poznato, moći ćete da se nadovežete. To itekako može uticati na bodove.

20/10/2022 16:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments