Šta “voli” naš mozak?

17/02/2016 09:47

Šta “voli” naš mozak?

Ukoliko želite da budete u intelekualnoj kondiciji morate je ispuniti sve uslove koji su potrebni našem mozgu kako bi funkcionisao na pravi način.

Na moždanu aktivnost mogu uticati mnogi faktori – koje možemo kontrolisati kako bi pomogli svom mozgu da da svoj maksimum u određenom trenutku.

Tako je jedna od važnijih stvari – san. Dovoljno sna je jedan od ključnih faktora za pravilno funkcionisanje mozga. Osim toga, našem mozgu prija dnevna svetlost, odnosno prirodno osvetljenje.

Kao i telo i mozak mora da se odmara kako bi funkcionisao na najbolji način. Dovoljno odmora štiti nas i od simptoma depresije koji su veoma nepogodni za moždanu aktivnost.

Ukoliko ste izloženi nekom neonskom svetlu duže vreme – potrudite se da povremeno odete na kraću pauzu i iskoristite je za šetnju po prirodnom svetlu – kako bi se vaš mozak odmorio.

Osim ovoga, na mozak nepovoljno utiče i mnogo vremena provedeno za računarom, a rešenje za ovu situaciju je odmaranje očiju pogledom na neki udaljeni predmet.

Za mozak je važno i redovno se baviti fizičkom aktivnošću, jer se na taj način poboljšava protok krvi i razvoj hemijskih procesa u mozgu, koji nas održavaju u budnom stanju.

17/02/2016 09:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments