Umanjuju li psovke bol?

03/08/2022 15:50

Umanjuju li psovke bol?

Dok pojedini veruju da psovanje čini bol jačim, psiholog i profesor Ričard Stivens ima drugačije objašnjenje.

Naime, krenuo je od osnovnog pitanja: “Zašto je psovanje čest odgovor na bol?”

Sočne psovke

Stivens je na univerzitetu Strafordšir sproveo mali eksperiment. On je ubedio svoje studente, tačnije njih 67 da učestvuju u njegovom eksperimentu.

Tražio je od njih da ruke spuste u ledenu vodu i izdrže koliko mogu, i to dva puta. Tokom prvog pokušaja tražio je od njih da psuju, dok su kod drugog morali da se uzdrže.

Razmišljanje iza eksperimenta je bilo sledeće: ukoliko je psovanje toliko maladaptivno, odnosno ponašanje koje značajno odstupa od očekivanog, onda bi studenti mnogo brže odustajali dok su psovali nego kada bi izgovarali neku drugu neutralnu reč.

Studentima je dozvoljena jedna psovka i jedna neutralna reč. Red upotrebe psovka/netralna reč, bila je nasumična.

Stivens je zatim, od studenata tražio da mu daju pet reči koje bi koristili ukoliko bi im čekić pao na palac i pet reči kojima bi opisali sto.

Dok su psovali, studenti su držali svoje ruke u hladnoj vodi skoro 50 odsto duže od kolega koji su izgovarali neutralnu reč. Pored toga, dok su psovali, studentima su otkucaji srca bili dosta brži, a njihova percepcija bola bila je dosta manja.

Zaključak sporvedenog eksperimenta je da su studenti iskusili manje bola dok su nizali psovke.

Profesor je preporučio upotrebu umerenog psovanja, jer je delotvorno i dostupno sredstvo za ublažavanje bola. Međutim, prekomereno korišćenje ružnih reči može smanjiti analgetski uticaj.

Zašto su psovke dobre?

Kako su rezultati eksperimenta pokazali, ono smanjuje bol. Zatim, usled izgovaranja prostota osećamo se jačima. Osoba koja psuje nije neobrazovana ni glupa.

Ukoliko psujemo, lakše se nosimo sa situacijom, ali nas to i povezuje sa drugim ljudima, jer psovanje predstavlja znak opuštenosti.

I na kraju, govorimo o najboljem izduvnom ventilu.

03/08/2022 15:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments