U Americi se sve manje uče strani jezici

24/02/2015 14:46

U Americi se sve manje uče strani jezici

Američka “Modern Language” asocijacija još od 1958. godine prati broj studenata na koledžima koji uče još neki jezik osim engleskog. Rezultati istraživanja se objavljuju na svakih nekoliko godina, a poslednji izveštaj pokazuje da je od 2009. do 2013. godine oko 100.000 studenata manje učilo neki strani jezik.

Čak i jezik koji se masovno najviše učio – španski – gubi na svojoj popularnosti, pa tako čak 70.000 studenata manje uči ovaj jezik, u poređenju sa 2009. godinom.

S obzirom na to da se broj studenata u Americi povećava, samim tim i opadanje broja onih koji uče strane jezike je još drastičniji. Od 100 studenata 8.7 njih je izabralo strani jezik 2009. godine, 2013. godine taj broj je spao na 8.1, dok je ranije – 2006. godine taj broj iznosio čak 9.1.

Razlozi za opadanje interesovanja za stranim jezicima u poslednje vreme su različiti. Pre svega, zbog svetske ekonomske krize studenti se odlučuju pre za predmete iz oblasti menadžerstva ili biznisa, umesto za strane jezike, jer misle da su im ti predmeti neophodniji i praktičniji.

Drugi razlog za sve manji broj studenat u Americi koji uče strane jezike je i taj što se iz godine u godinu povećava broj različitih predmeta koji im se nude na koledžima. Katedre za strane jezike na koledžima u Americi doživeli su procvat 60-tih godina, jer tada nije postojao veliki broj predmeta, dok se sada to menja velikom brzinom, pa se tako studenti radije odlučuju za predmete koji su u vezi sa informatikom, digitalnom umetnošću ili programiranjem.

U poslednjih 20-ak godina jezici kao što su nemački, francuski i ruski doživljavaju konstantan pad interesovanja kod studenata, dok je interesovanje za španski u opadanju jer više jedini jezik koji se nudi u najvećem broju osnovnih škola u Americi, pa se tako i studenti, ako se već odlučuju za neki strani jezik, ne odlučuju samo za španski, nego i za neke druge strane jezike.

Neki jezici su ipak interesantni američkim studentima, a među njima su kineski, arapski, korejski ali i jezik znakova. Sada je sve veći broj institucija u kojima se mogu učiti ovi jezici, a samim tim i sve veći broj onih koji ih uče.

Izvor: B92

24/02/2015 14:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments