Kako se boriti protiv hroničnog odlaganja obaveza?

18/02/2015 10:36

Kako se boriti protiv hroničnog odlaganja obaveza?

Sutra je uvek najbolji dan da se započne nešto što odlažemo od ponedeljka do ponedeljka. Na ovaj način odlaganje postaje navika, a izbegavanje obaveza svakodnevnica. Zašto to radimo?

Obično važi pravilo da – ono što možeš danas ne ostavljaj za sutra, ali kada postoji nešto što nam se ne radi, što nam je naporno ili jednostavno nezanimljivo, onda je pravilo suprotno – odlaži to koliko god možeš.

Odlaganjem dajemo sebi lažnu nadu da će se to što odlažemo samo od sebe rešiti i ako se ne suočimo sa tim kada treba – da će jednostavno nestati. Ali znamo da to ne ide tako.

Stručnjaci kažu da se najčešće izbegavaju stvari koje su nam neprijatne ili one za koje nismo sigurni da ćemo uspešno uraditi, pa odlaganjem i izbegavanjem obaveze izbegavamo i taj osećaj koji očekujemo – razočarenje ili neprijatnost.

dijeta

Dijeta počinje od ponedeljka, treniranje počinje od sledećeg meseca, a učenje – od sutra

Pored toga što izbegavamo neke obaveze, podjednako često se izbegavaju i odluke. Kada se nađemo u situaciji da moramo da donesemo neku bitnu odluku i još ako od nje zavise i drugi ljudi, najradije odlažemo taj trenutak kako bismo što duže imali osećaj da potencijalne posledice odluke koja sledi nećemo mi morati da trpimo. Ovo svakako nema smisla, jer smo svesni da trenutak odluke mora doći kad – tad.

Odlaganje određenih odluka pokazuje i da nismo sigurni šta je ispravno, pa je upravo strah od toga da ćemo pogrešiti još jedan od razloga zbog kojeg odlažemo donošenje odluke.

Upravo strah od neuspeha i osećaj neprijatnosti koji donose neke obaveze ili odluke razlozi su za izbegavanje istih, ali postoji još jedan, možda manje prisutan, razlog za odlaganje – perfekcionizam.

Kada čovek od sebe očekuje samo savršenstvo, a realno je da to nije moguće, onda je pod dodatnim pritiskom, pa odlaganjem obaveza odlaže i taj pritisak – koji je sam sebi nametnuo.

Rešenje za izegavanje izbegavanja jeste motivacija da se ono što je potrebno i ostvari na vreme. Zbog toga često za početak obavljanja neprijatnih i neželjenih obaveza uzimamo ponedeljak, početak meseca, sutra ili tome slične vremenske odrednice, ali to nije dovoljno.

Čak i kad uspemo da ispoštujemo ono što smo obećali i od ponedeljka krenemo na dijetu, u teretanu, počnemo da učimo – često sve to traje kratko. Nestrpljenje pri obavezama čiji se rezultati mogu očekivati tek posle nekog vremena, bude najčešće razlog da se iznove krene sa izbegavanjem toga.

Najbitnije je imati cilj koji će ujedno biti i najveća motivacija. Nakon toga treba odrediti male korake kojima se stiže do tog velikog cilja. Kada korak po korak obavljamo zadatke i osećamo da smo uspešni, nakon svakog zadatka koji smo sebi postavili osetićemo još veću motivaciju i lakše ćemo doći do cilja.

Ne moramo čekati kraj godine da bi od početka sledeće počeli promene u životu, niti je potreban ponedeljak kako bi naša dijeta stupila na snagu. Takođe, ne možemo očekivati da ćemo za dva dana steći kondiciju koju smo izgubili pre više godina.

Ovo je recept za istrajnost i motivaciju, jer je to jedini način da se odluke donesu a da obaveze budu obavljene na vreme.

18/02/2015 10:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments