6 trikova za pametniji i brži mozak

21/04/2023 10:19

6 trikova za pametniji i brži mozak

Imate utisak da vam ništa ne ide od ruke? Ne možete da se setite šta je to što ste trebali da obavite, da kažete? Već treći put iste nedelje izašli ste iz kuće a ostavili ste uključenu ringlu na šporetu?

Postoji način da svoj mozak dovedete u red i budete pametniji, treba samo da “trenirate”, a ovo je šest trikova kako da uspete u tome:

1. Dok se tuširate ili kupate držite oči zatvorene. Ne olakšavajte sebe nalaženje šampona i kupke, nego razdvojte osećaje i pomučite se malo.

2. Plešite! Igrajte! Pokreti koje pravite dok đuskate teraju mali mozak da luči proteine koji pomažu neuronima da budu efikasniji nego obično.

3. Ako ste dešnjaci, koristite povremeno levu ruku za pranje zuba ili neke takve uobičajne, svakodnevne stvari za koje inače koristite desnu ruku. Ako ste levaci, onda koristite desnu ruku malo češće. Na taj način gubi se osećaj mehaničkog rada u najobičnijim situacijama.

4. Igrajte ping-pong. Stoni tenis je kao sport vrlo zahtevan i podrazumeva potpunu koncentraciju i ručno-očnu koordinaciju. Na taj način jača se socijalna interakcija.

5. Idite u kupovinu. Kupovina je jako dobra aktivnost za mozak. Osim fizičkog napora, kada ste u kupovini vežbate i mozak jer ova aktivnost zahteva razmišljanje, komuniciranje sa ljudima, preračunavanje…

6. Naučite neke zabavne veštine kao što je, na primer, žongliranje. Na ovaj način neka područja mozga se aktiviraju, a motoričke aktivnosti i prostorna orijentacija se na taj način poboljšavaju.

21/04/2023 10:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments