Razlozi za sve kasnije stupanje u brak

09/02/2015 16:46

Razlozi za sve kasnije stupanje u brak

U toku 2013. godine kod nas je prosečan mladoženja imao 33,2 godine, dok je mlada imala nešto manje godina – 29, 7. Samo deset godina ranije, mladoženja je bio mlađi 1,5 godina, dok je mlada imala 27, 9 godna. A koji su razlozi zbog kojih su mladenci sve stariji?

Moderno poimanje veze razlikuje se od onog tradicionalnog, pa je to jedan od razloga zbog kojeg mladi ne uspevaju da se vežu i održe ozbiljnu vezu. Nekada se podrazumevalo da ukoliko se poljubite sa nekim vi ste u vezi, a danas može da se desi i mnogo više od toga i da opet ne znate u kakvoj ste situaciji i šta to predstavlja.

Postoji još razloga zbog kojeg se mladi sve kasnije upuštaju u ozbiljne veze i u brak, a to je školovanje. Danas je mnogo veći broj studenata nego što je to bilo pre 30, 40, 50 godina. Školovanje se danas ne završava u 19-oj godini, nego često traje i do 25-e, a ukoliko neko želi da se usavršava i ide na doktorske studije, onda školovanje može da traje i nakon 30-e godine.

Sledeći razlog povezan je sa školovanje. Kako bi se mladi osamostalili potrebno im je da pronađu posao. U današnje vreme to može biti veliki problem, pa je zato sve češći slučaj da mladi žive sa roditeljima i da ih oni izdržavaju. U takvoj situaciji, mladi ni nemaju želju za stupanjem u neku ozbiljnu vezu, jer su na neki način još uvek u ulozi dece.

Veliki broj mladih smatra da je brak ozbiljna stvar i obaveza, zbog čega se teško odlučuju za to. Ukoliko nisu sigurni u svoju budućnost i ako nisu profesionalno ispunjeni, brak je nešto što će sigurno sačekati da se stvari na ličnom-profesionalnom planu promene.

Postoje ljudi koji nisu za brak, jednostavno ne žele da se vežu. Takođe, nije redak slučaj da se takva osoba nađe u vezi sa nekim ko želi da u jednom momentu svog života stupi u brak. Ovo može biti razlog za kasnije ulaženje u bračne vode, jer se vreme “troši” na vezu sa takvim osobama, a rešenje je jednostavno – treba samo prepoznati ko jeste a ko nije “materijal” za brak i ko nam prema tome i odgovara za budućnost.

Zbog dužeg vremena provedenog u školovanju, mladi danas kasnije i dolaze do prilike da se osamostale, ali i da sazreju. U sazrevanje spada i emotivno koje podrazumeva razvijanje određenih sposobnosti, kao što su vladanje sopstvenim emocijama, podnošenje frustracija koje su deo svakodnevnice “odraslog” sveta i tome slično. Mladi su i svesni toga – da bi emocionalna nezrelost mogla da bude problem u porodici i zbog toga odlažu taj korak.

Uticaj medija je još jedan od razloga zbog kojeg mladi danas odlažu ozbiljne korake u životu, kao što je brak i započinjanje porodice. Sadržaj koji je dostupan mladima i kojim su okruženi predstavlja odvlačenje pažnje sa velikih odluka i prikazuje uzbudljiv život bez partnera i hedonizam kao “ispravan” način života.

Zbog toga mladi imaju strah od toga da se vežu jer smatraju da to nije za njih – gledajući filmove i serije u kojima postoje likovi sa kojima se mogu poistovetiti po godinama, na primer. Mediji na taj način utiču direktno na razmišljanje i donošenje odluka, pa se mladi i “ne pitaju” šta zapravo misle o takvom životu, nego primenjuju taj princip i u svojoj svakodnevnici.

09/02/2015 16:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments