Održavati dovoljan nivo magnezijuma u organizmu

02/03/2015 17:17

Održavati dovoljan nivo magnezijuma u organizmu

Nedostatak magnezijuma u organizmu manifestuje se teškim buđenjem ujutru, rasejanošću i napetošću preko dana, manjkom koncentracije, ali i otežanim uspavljivanjem uveče. Međutim, rešenje za ove probleme je jednostavno.

Saveti nutricionista su pojačana ishrana žitaricama, mahunarkama, zelenim povrćem, sojinim proizvodima, lešnicima, bananama, orasima. Ovo su najbolji izvori magnezijuma za naš organizam.

Magnezijum je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma i deo je više od 300 biohemijskih procesa koji se odvijaju u telu. Magnezijum je veoma važan sastojak svih ćelija, neophodan je u stvaranju krvi i koštane mase, a čuva nervni, endokrini i kardiovaskularni sistem i mišiće.

Ishrana koja je bogata magnezijumom smanjuje rizik od stvaranja kamena u žuči. Takođe, grčevi u želucu i lenjost creva pokazatelji su da nam fali magnezijuma, jer je on jako bitan i u procesu varenja.

Neophodan je i u sintezi keratina – proteinske supstance koaj ulazi u sastav kože, kose i dlake.

U proseku, osoba koja je teška 50 kilograma trebalo bi da unese oko 300 mg magnezijuma dnevno, jer je dnevna potreba za magnezijumom je 6 mg na jedan kilogram telesne mase.

Izvor: RTV

02/03/2015 17:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments