Bliži se ispitni rok: Pobedi stres u 10 koraka!

24/08/2017 17:39

Bliži se ispitni rok: Pobedi stres u 10 koraka!

Stres jeste neizbežan deo studentskog života, ali po vašu sreću, psiholozi imaju savete kako da, tokom ispitnog roka, ipak ostanete hladne glave!

Slušajte klasičnu muziku

Brojne naučne studije pokazale su da slušanje klasične muzike utiče na koncentraciju. Takođe, ove melodije ubrzavaju rad mozga. Zato, pre nego što pristupite učenju, izaberite omiljenog kompozitora i napravite svoju plejlistu.

Šetajte

Mnogi od nas, prilikom spremanja ispita, ceo dan sede u sobi zatvoreni između četiri zida. Bilo kakva fizička aktivnost, makar i kratka šetnja, utiče na rad mozga. Kada osetite nervozu, napravite pauzu i prošetajte.

Napravite plan

Ukoliko imate jasan plan kada i šta treba da učite, bićete produktivniji i motivisaniji. Razmislite o tome koji je ispit najobimniji i koja tematika vam je najteža za savladavanje i od toga počnite.

San je lek

Mnogi studenti, tokom ispitnog roka, zamene dan za noć. Potrudite se u celom haosu oko premanja ispita da se dovoljno naspavate. Tako će naučeno gradivo moći da se “slegne” i mozak će novo znanje dugoročnije memorisati.

Idite “oflajn”

Pre učenja, isključite Internet i zaboravite na društvene mreže, mobilni telefon i druge “ometače” pažnje. Fokusirajte se isključivo na gradivo.

Jedite crnu čokoladu

Verovali ili ne, ali ovo je istina, a ne mit! Kakao u crnoj čokoladi bori se protiv kortizola- hormona stresa i opušta celo telo. U isto vreme, čokolada otpušta endorfin koji je prirodan borac protiv stresa.

Pričajte sa drugima

Ponekad, potrebno je da se “izjadate” najbližima, kako bi vam bilo lake. Razgovor sa najboljim prijateljem ili roditeljima može vas samo ohrabriti.

24/08/2017 17:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments