Kako postići bolju produktivnost u toku dana?

18/03/2015 13:28

Kako postići bolju produktivnost u toku dana?

“Rim nije sagrađen za jedan dan” je izreka koja pokazuje da je potrebno vreme da bi se stvorile velike stvari. Usavršavanje veštine, zanata, ili uspostavljanje neke navike može zahtevati mnogo vremena- ponekad i više godina.

Kakav god bio cilj koji ste sebi postavili, da biste postepeno došli do njegovog ostvarenja, potrebno je da radite na tome svaki minut svog vremena, od momenta kada se probudite do onog kada odete na spavanje.

Planiranje celokupnog dana može biti zahtevan i nezahvalan zadatak. Bilo da imate rok za predaju seminarskog rada, autobus na koji treba da stignete ili zakazani sastanak, potrudite se da imate volju i motivaciju da radite. Tokom 24 časa mnogo posla može biti urađeno, iako je ponekad korisno znati kako da poboljšamo produktivnost.

Ustajte rano alarm

Nekim ljudima ovo zvuči izuzetko teško za praktikovanje, ali ukoliko rano ustajete imaćete više vremena da ostvarite ciljeve i ispunite dnevne zadatke. Uz minimalno ometanja, jutro može biti najproduktivniji deo dana. Dakle, šta vas ometa u tome da ranije ustanete i iskoristite dan bolje?

Jedite zdrav doručak

Prema savetima mnogih lekara, doručak je od izuzetne važnosti za odraslu osobu kako bi mogla normalno da funkcioniše u toku dana. Raznovrstan, hranljiv doručak će doprineti tome da se vaše telo bolje oseća. Nakon što dopunite svoje telo i svoj mozak, moći ćete da uradite sve što ste planirali za taj dan.

Unosite dosta vode

casa-vode

Hidratacija je veoma bitna za funkcionisanje celog organizma

Kada imate naporan dan i mnogo obaveza, vrlo je važno da ostanete hidrirani, kako bi vaše telo moglo fizički i mentalno da da svoj maksimum. Nedostatak vode dovodi do dehidratacije, stanja u kome telu nedostaje voda kako bi moglo normalno da funkcioniše. Čak i blaga dehidratacija može vam oduzeti energiju i učiniti da se osećate umornim. Preporučljivo je piti 8 čaša vode dnevno kako bi smo bili energični i zadržali produktivnost.

Zapisujte svoje planove i ciljeve za dan

Na kraju svakog dana, napravite listu stvari koje sutradan treba da uradite. Završavanje ovih zadataka i precrtavanje sa liste će vas dodatno motivisati i pomoći da budete još produktivniji. Takođe, organizujte svoj kalendar i nekoliko dana ranije zapišite važne sastanke ili događaje koje ne smete propustiti. Ponekad je teško zapamtiti toliko stvari koje treba uraditi, stoga su spiskovi uvek dobra ideja.

Vežbajte

Čak i ako nemate vremena da idete u teretanu ili na neki trening, bilo kakva fizička aktivnost biće izuzetno korsna za vaše zdravlje. Fizička aktivnost poboljšava produktivnost i oslobađa endorfin u mozgu. Uradite kratku seriju od 25 sklekova i 25 trbušnjaka svako jutro ili uveče pre spavanja. Ovo će vas snabdeti dodatnom energijom i učiniti da se osećate mnogo bolje.

Nemojte raditi više stvari u isto vreme

Fokusirajte se na jedan zadatak u određenom momentu i posvetite mu svu svoju pažnju. Ovo će vas osloboditi stresa i haosa i doprineti boljim rezultatima.

Nema ništa gore od toga kada pokušamo više stvari istovremeno da radimo i završimo tako što ih sve uradimo osrednje dobro ili loše. Umesto toga, opredelite se za jedan zadatak i dajte sve od sebe.

Udaljite se od tehnologije koja vas može ometati

drzanje-mobilnog-telefona

Udaljite se od svega što vam može skretati pažnju

Živimo u svetu koji konstantno funkcioniše putem elektronske komunikacije. SMS poruke, društvene mreže, elektronska pošta, sve to nas može odvlačiti od posla i oduzeti naše vreme. Savet je da postavite sebi limit i proveravate telefon, društvene mreže i e-mail samo jednom ili dvaput dnevno.

Idite rano na spavanje

Ako gledate televiziju do ponoći, trebalo bi da promenite navike i priuštite sebi svakodnevno 8 sati sna. Stručnjaci generalno preporučuju sedam do devet sati sna dnevno za zdrav život i dobru produktivnost tokom dana. Ako zaista želite da iskoristite maksismum od dana, trebalo bi da se dobro odmorite svaku noć kako biste imali dovoljno energije da izađete na kraj sa svim zadacima i obavezama koje vas čekaju u toku sledećeg dana.

18/03/2015 13:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments