Revolucionarni izum: Gel koji momentalno zaustavlja krvarenje

20/11/2014 17:08

Revolucionarni izum: Gel koji momentalno zaustavlja krvarenje

Bilo da se radi o posekotini nožem za meso ili o ozbiljnoj rani na bojnom polju, prioritet broj 1 svakog bolničara je da zaustavi krvarenje.

U Njujorku se pravi gel koji bi mogao da spasi živote, jer može da zaustavi obilno krvarenje u roku od nekoliko sekundi.

Gel nosi naziv VetiGel, a pravi se od polimera biljaka. On koristi prirodne mehanizme isceljenja našeg organizma da bi zgrušao krv odmah pri kontaktu.

Za izum je odgovoran Džo Lendolina, bio-molekularni inženjer i bivši student Politehničkog instituta u Njujorku.

Da bi se gel napravio, potrebno je izvući ćelijske zidove iz polimera bijlaka i koristiti ih poput lego kockica – kada se gel primeni na ranu, njegovi delići se spajaju i formiraju ugrušak. Gel menja boju i oblik kada dođe u dodir sa tkivom, što je začudilo naučnike kada su to prvi put primetili.

Gel ima antimikrobska svojstva i kada ga stručnjaci koriste u sterilnim uslovima predstavlja bezbedan i čist način za lečenje rane. U ratnim zonama gel bi se koristio kao privremeno rešenje za pomoć vojnicima dok ne dobiju odgovarajuću medicinsku pomoć. Doktori bi ga kasnije uklonili i tretirali ranu na odgovarajući način.

Landolini kaže da se nada da će gel odobriti Savezna uprava za hranu i lekove, i da će on uskoro biti dostupan svima.

Pogledajte prilog o ovom čudesnom izumu:

20/11/2014 17:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments