Zašto su ugljeni hidrati dobri za zdravlje

26/06/2015 13:28

Zašto su ugljeni hidrati dobri za zdravlje

Iako se ugljeni hidrati izbegavaju kako bi se lakše izgubio višak kilograma, ovo ipak nije najzdravija odluka.

Istina je da kada se ne unose ugljeni hidrati može izgubiti na težini, ali na taj način se gubi samo voda iz tela, jer ugljeni hidrati zadržavaju više glikogena koji skladišti više ode u organizmu nego što je to zaista potrebno.

Upravo je ovo način da se preko leta održava linija, mada je to pogrešna odluka. Preko leta, kada je telo aktivnije i češće izloženo suncu, potrebni su mu ugljeni hidrati.

Kako biste zadovoljili potrebu organizma za ugljenih hidratima, a pritom i zadržali željenu kilažu, dovoljno je da svakodnevno jedete žitarice, mleko, mahunarke i voće.

Ovo su razlozi zašto ne bi trebalo da izbegavate ugljene hidrate tokom leta:

Izvor potrebne energije

Leto iscrpljuje organizam više nego zima, jer je telo aktivnije. Za brojnije svakodnevne fizičke aktivnosti potrebno vam je i više energije. Upravo su ugljeni hidrati izvor energije koja vam je potrebna.

Ukoliko se strogo pridržavate dijete, u kojoj se ishrana svodi na povrće i vodu, osetićete malaksalost. Zato je bolje da u svoju ishranu tokom leta “ubacite” i neke ugljene hidrate, tako što ćete za doručak pojesti porciju žitarica sa mlekom.

Bez prejedanja

Tokom leta nije ugodno jesti tešku hranu, niti je poželjan prepun stomak. Zato su ugljeni hidrati dobri jer omogućavaju organizmu da ima dovoljno energije, a da se pritom izbegne osećaj prejedanja.

Zahvaljujući glikogenu koji se nalazi u ugljenim hidratima, imaćete osećaj sitosti, koji će vaš mozak registrovati i jednostavno nećete imati potrebu toliko često da jedete nešto, a samim tim ćete zadržati i željenu kilažu – bez nervoze koju donosi izgladnjavanje.

Stabilizacija metabolizma i hormona

Nivo fizičke aktivnosti mora biti u skladu sa unosom ugljenih hidrata. Ukoliko se poveća aktivnost, a u organizmu nema dovoljno ugljenih hidrata može doći do disbalansa u funkcionisanju štitne žlezde, što je povezano i sa radom hormona.

S obzirom na to da je rad mišića, kao i telesni oporavak povezan sa ugljenim hidratima, neophodno je uneti dovoljno namirnica koje su bogate ugljenim hidratima kako bi se ovi procesi u telu odvijali neometano.

Regulisana hidratacija

Povećana fizička aktivnost, pogotovo u letnjem periodu, dovodi do povećanog znojenja zbog čega je potrebno više vode. Hidratacija tela je od velikog značaja, a upravo ugljeni hidrati mogu pomoći da se reguliše i ovaj proces. U prilog ovoj tezi ide i činjenica da su napici za sportiste uvek puni ovih supstanci.

Oporavljanje mišića

Kako bi se mišići oporavili na najbolji način, pogotovo nakon teže fizičke aktivnosti, potrebni su ugljeni hidrati. Oni podižu nivo insulina, sprečavaju razgradnju mišića i vraćaju glikogen za sledeći dan. Tako će se mišići odmoriti i biće spremni za aktivnosti narednog dana.

26/06/2015 13:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments